Neusverkoudheid

Symptomen

Neusverkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies van de neus en de bijholtes. Het wordt meestal veroorzaakt door een virus. De ontstoken slijmvliezen van de neus zwellen op en produceren vaak in het eerste stadium van de verkoudheid waterig vocht, wat later overgaat in (geelgroen) snot en een verstopte neus.

Lees hier meer over: verkoudheid bij kinderen.

Typische verschijnselen van een neusverkoudheid zijn een verstopte neus, niezen en soms hoofdpijn of oorpijn. In het eerste stadium is er vaak sprake van helder en waterig vocht dat uit de neus loopt. In een later stadium is het slijm wat uit de neus loopt dikker waardoor de neus verstopt. Ook koorts en hoesten kunnen voorkomen.

Neusverkoudheid wordt veroorzaakt door een verkoudheidsvirus in de neus, keel en bovenste luchtwegen. Het virus wordt ook wel het rhinovirus genoemd. Er zijn veel types van dit virus bekend, waardoor het niet gericht te bestrijden is. Het virus zorgt ervoor dat het slijmvlies in de neus opzwelt.

Behandeling

Neusverkoudheid gaat vanzelf over, meestal binnen een week. Omdat het wordt veroorzaakt door een virus, bestaat er geen geneesmiddel tegen en is het niet zinvol om naar de huisarts te gaan. Je kunt wel de verschijnselen bestrijden zodat je je wat prettiger voelt. Gebruik neusdruppels of neusspray (maximaal gedurende een week) om de neus open te houden. Deze middelen verminderen namelijk de zwelling van het slijmvlies.

Het kan ook prettig zijn om te stomen. Vul een bak met heet water, voeg desgewenst wat inhalatiecapsules toe en adem de warme stoom in via de neus. Neem een paracetamol als je hoofdpijn hebt of je niet zo lekker voelt. Probeer als je neusverkouden bent verdere verspreiding te voorkomen, met name door goede hygiëne. Bij een neusverkoudheid is het goed om de neus op te halen. Wil je toch snuiten, snuit dan één neusgat per keer, liefst in een papieren zakdoek die je na gebruik weggooit. Bedek je neus als je moet niezen. Was regelmatig je handen met water en zeep.

Preventie

Het is eigenlijk nauwelijks mogelijk om een besmetting met een virus te voorkomen. Verkoudheidsvirussen verspreiden zich via de lucht, maar ook via bijvoorbeeld handen en (deur)knoppen. Tijdens de herfst- en wintermaanden zijn er meer mensen verkouden, omdat je elkaar gemakkelijker kunt besmetten.

Wanneer medische hulp zoeken?

Neem contact op met je huisarts:

  • als je langer dan drie dagen koorts (meer dan 38°C) hebt
  • als je benauwd bent of piepend ademt
  • als je baby verkouden is en slecht drinkt en/of suf is