Netelroos

Urticaria

Symptomen

Netelroos (urticaria) is een huidreactie waarbij vochtophopingen en heftig jeukende bulten ontstaan. Deze bulten worden ook wel galbulten genoemd. Netelroos is vaak het gevolg van een allergische reactie.

De uitslag op de huid bij netelroos (witte bobbeltjes met een rode rand) lijkt op dat van brandnetels. De bultjes jeuken erg, maar meestal is dat binnen een paar uur over. Soms ontstaan grote, opgezette rode plekken die wel wat op muggenbulten lijken.

Netelroos is vaak het gevolg van een allergische reactie: een voedselallergie, een reactie op een medicijn, infecties, insectenbeten of andere huidirritaties (bijvoorbeeld door kou, warmte of teveel aan de huid krabben). Ook een auto-immuunziekte, stofwisselingsziekte of hormonale stoornis kan de oorzaak zijn. De oorzaak van netelroos wordt vaak echter niet gevonden. 

Behandeling

Een warm bad of warme douche is geen goed idee als je kind jeuk heeft: warmte maakt de jeuk erger. Lauw water (eventueel een zemelenbadje) helpt wel vaak. Menthollotion helpt tegen de jeuk, net als speciale anti-jeukzalf.

Preventie

Het is met name van belang de oorzaak te vinden als netelroos regelmatig voorkomt. Dat is echter niet altijd even gemakkelijk. Voedingsmiddelen kunnen de oorzaak zijn: aardbeien, chocolade en tomaten zijn berucht. Maar zelfs emotionele spanningen kunnen een oorzaak zijn. Het kan helpen om een dagboek bij te houden als je kind regelmatig last heeft van netelroos.

Tip van de kinderarts: ‘De oorzaak van netelroos ligt soms niet voor de hand. Ouders denken snel aan iets dat het kind gegeten heeft, maar het kan ook iets zijn waar het kind puur toevallig mee in aanraking is gekomen. In de tuin bijvoorbeeld. Denk ook eens aan de primula-plantjes.’

Wanneer medische hulp zoeken?

Als de jeuk zo erg is dat je kind zelfs geen enkele aanraking verdraagt, neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan een medicijn voorschrijven dat de reactie snel tegengaat. Minpuntje: je kind kan er slaperig van worden en het helpt niet altijd. Maar als je kind vaker last heeft van netelroos is het toch handig om wat bij de hand te hebben.

Ook als de netelroos vaak terugkomt en de oorzaak niet duidelijk is, kan het nuttig zijn een huisarts in te schakelen.