Nek- en schouderpijn

Symptomen

  • Een verkeerde beweging is zo gemaakt en kan flinke nek- en/of schouderpijn veroorzaken.
  • Er ontstaat dan hevige zeurende pijn, waardoor je moeite hebt om de dagelijkse dingen te doen.

Overbelasting
Pijn aan de nek en/of de schouders komt veel voor. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door een verkeerde werkhouding en niet of onvoldoende bewegen tussendoor.  De spieren raken daardoor overbelast. Ook spanning kan effect hebben op de nek en de schouders.

 

Behandeling

Als je nek- en/of schouderpijn hebt, is het belangrijk om (voorzichtig) te blijven bewegen. Vaak verdwijnen de nek- en/of schouderklachten vanzelf. Naast oefeningen doen en zorgen voor ontspanning kunnen pijnstillers helpen om beter te bewegen. Als de pijn wat minder is, beweeg je namelijk makkelijker. Neem de pijnstillers volgens de bijsluiter in, ook als je iets minder last hebt.

Preventie

Als je langdurig in dezelfde houding zit, meestal tijdens het werken achter de computer, kunnen de spieren in je nek en schouders overbelast raken. Deze spieren zijn onvoldoende getraind om dit op te kunnen vangen. Het is vrij lastig om je nek- en schouderspieren sterker te maken. Hiervoor moet je specifieke oefeningen doen.

Ook spanning en stress kunnen nek- en/of schouderpijn veroorzaken. Het mooie is dat je er op ieder moment van de dag voor kunt kiezen om te ontspannen. Dit hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Lees hier verder voor ontspanningstips.

Wanneer medische hulp zoeken?

Neem contact op met je huisarts als de pijn na een week nog heftig is of als je na drie weken nog onvoldoende kunt bewegen. Ook als je last krijgt van sufheid, overgeven en/of hoofdpijn is het belangrijk om direct de huisarts te bellen.