Neerslachtig gevoel

Feature

Vaak gaat een neerslachtig gevoel gepaard met een slechte concentratie of worden we minder uitgerust wakker. Ook vermoeidheid en gewichtsschommelingen zijn herkenbare verschijnselen.

Een neerslachtig gevoel kan het gevolg zijn van een stressvolle situaties, zoals het overlijden van een naast familielid of een verbroken relatie. Maar de één heeft van nature meer aanleg voor een neerslachtig gevoel dan de ander. Ook het seizoen kan een rol spelen, zoals de winter of herfst.

Zelfzorg

In de winter kan een lichtbakkuur helpen of ga (even) naar buiten zodra de zon schijnt. Verder zijn er allerlei planten met een gunstige invloed. De meest bekende is Sint-Janskruid, maar ook hop en citroenmelisse dragen bij aan een goede gemoedstoestand.

Let op: van Sint-Janskruid is bekend dat het de werking van geneesmiddelen en de anticonceptiepil kan beïnvloeden. Vraag voordat je het gaat gebruiken om advies.

Advies

Juist als je je neerslachtig voelt, is het van belang gezond te (blijven) leven en eten. Ook bewegen, al dan niet in de buitenlucht, doet vaak goed.

Wanneer medische hulp zoeken?

Houd jezelf goed in de gaten: voorkom dat het neerslachtige gevoel overgaat in een depressie. Neem contact op met je huisarts als dat nodig is!