Navelverzorging baby

Feature

Na de bevalling heeft de navelstreng geen functie meer en wordt deze doorgeknipt. Er blijft dan nog een klein stukje zitten.

In een paar dagen na de geboorte verschrompelt het navelstompje en tenslotte laat het helemaal los. Dan wordt het naveltje van de baby helemaal zichtbaar.

Zelfzorg

Totdat het stompje loslaat, moet de navel goed verzorgd worden. Er zijn diverse manieren om de navel goed te verzorgen, onder andere door het gebruik van strooipoeder. De kraamhulp zal de verzorging van en hygiëne rond het naveltje goed in de gaten houden en je zonodig hierin adviseren.

Advies

Was altijd je handen voordat je de navel gaat verzorgen. Het navelstompje kun je een keer op een dag met water en zeep wassen en in een droog steriel gaasje wikkelen. Nadat het restje navelstreng heeft losgelaten, kan de navel nog een paar dagen een beetje bloeden. Dat is normaal. Trek of pulk niet aan het stompje, maar wacht totdat het vanzelf loslaat. Zorg er intussen voor dat je de luier onder de navel doet, zodat het navelstompje hier niet door wordt bedekt.

Wanneer medische hulp zoeken?

Een rood opgezwollen rand van de navel is een teken van infectie. Neem direct contact op met de huisarts als je baby er koorts bij krijgt.