Mondinfectie

Mondklachten

Symptomen

Na een tandheelkundige ingreep bestaat het risico op een ontsteking van de wond. Ook kun je in je mond last hebben van aften, een herpes virus, of een slechte adem.

Eten of drinken en kauwen kan pijnlijk zijn. Ook kunnen er blaasjes in de mond zitten. Het tandvlees kan rood en gezwollen zijn en gemakkelijk bloeden als je er aan komt bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen.

In veel gevallen zijn klachten met betrekking tot gebit, tandvlees of adem toe te schrijven aan onvoldoende aandacht voor de mondhygiëne of voor een gezonde voeding. In de mond wemelt het van de bacteriën: nuttige en schadelijke. Net zoals dat voor de rest van het spijsverteringssysteem geldt, bestaat er een evenwicht tussen nuttige en schadelijke micro-organismen zolang het lichaam in een goede conditie verkeert. Maar wanneer – plaatselijk of in het hele lichaam – het ‘milieu’ gunstig is voor ongewenste bacteriën, is de kans op een infectie en ontstekingen groot.

Behandeling

Na een behandeling schrijft de tandarts of kaakchirurg een mondspoeling voor om een infectie van de wond te voorkomen. Meestal bevat zo'n spoeling chloorhexidine of hexetidine.

Preventie

Je kunt een mondinfectie voorkomen door de kwetsbaarheid van het slijmvlies in je mond zo klein mogelijk te maken. Wees zuinig op je gebit en ga ieder half jaar naar de tandarts en/of mondhygiëniste. Snoep zo min mogelijk, en als je rookt: stop met roken. Eet voldoende vezelrijk voedsel (veel groente en fruit). Gebruik een goede tandpasta en floss/tandenstokers zodat ook de ruimte tussen je tanden en kiezen schoon blijft.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als je koorts krijgt of veel pijn, raadpleeg dan je tandarts of je huisarts.