Misselijk

Symptomen

Als je misselijk bent, heb je het gevoel dat je moet gaan overgeven. 

Je voelt je vol en hebt totaal geen eetlust. Als je eten ruikt, moet je al bijna braken. Deze aandrang tot overgeven kan ook komen door ongesteldheid, griep, zwangerschap, migraine, een hersenschudding of een infectie. En natuurlijk door ongewone bewegingen: zeeziekte, wagenziekte of pretparkziekte.

Behandeling

Drink vaak, iedere 5 à 10 minuten een slok water. Als het beter gaat kun je meer eten en drinken. De beste en snelste manier om van de misselijkheid af te komen, is om gewoon over te geven. Als je dat echt vreselijk vindt, gebruik dan een zelfzorgmiddel dat de kwaaie stof absorbeert: actieve koolstof. Daardoor wordt echter ook de anticonceptiepil of medicijnen opgenomen, dus als je die kort ervoor hebt ingenomen zullen deze dus niet werken.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als het overgeven na één dag niet minder wordt en/of het niet lukt om drinken binnen te houden, is het advies om met je huisarts te overleggen.  Neem meteen contact op met je dokter wanneer je  suf of verward bent of bijna flauw valt, bloed moet overgeven, als misselijkheid en overgeven volgt na een klap tegen het hoofd, of als er ernstige pijn in de buik bij komt.