Migraine

Symptomen

Migraine is een bijzondere en vooral belastende vorm van hoofdpijn. Het verschil met een ‘gewone’ heftige hoofdpijn is dat migraine meestal regelmatig terugkomt en dat een aanval vaak niet met gewone pijnstillers kan worden bedwongen.

Hoofdpijn van migraine beperkt zich meestal tot één kant van het hoofd en gaat vaak gepaard met misselijkheid en braken. De meeste mensen met migraine zien een aanval letterlijk aankomen. Zij ervaren lichtflitsen of golvende beelden. Deze verschijnselen duren een paar minuten tot hooguit een uur. Daarna of al tijdens deze storingen, komt een verschrikkelijke hoofdpijn opzetten, die een paar uur tot 3 dagen kan duren. Meestal is de aanval binnen 1 dag over. 

Migraine ontstaat doordat de samenwerking tussen de bloedvaten en zenuwbanen in de hersenen tijdelijk verstoord raakt. Ook aanleg speelt hierbij een rol. Het is niet bekend waarom sommige mensen regelmatig een aanval krijgen en anderen maar zelden. Ook is de aanleiding vaak niet duidelijk.

Behandeling

Lichtprikkels en geluid zijn onverdraaglijk. Maak daarom de omstandigheden zo comfortabel mogelijk. Neem rust, slaap zoveel mogelijk, zorg voor een koele, donkere omgeving en goede ventilatie. Niet roken en gebruik geen alcohol.

Zodra de aanval opkomt, kun je een pijnstiller gebruiken en een (zet)pil tegen misselijkheid en overgeven. Stop met wat je aan het doen bent, want anders kan de migraine alleen maar erger worden. Mochten (zelfzorg)pijnstillers niet helpen, dan kun je in overleg met de huisarts een speciaal middel voorgeschreven krijgen.

Preventie

Probeer te achterhalen wanneer en waardoor de hoofdpijn ontstaat en houd dit bij in een hoofdpijndagboek. Wees alert op de inleidende verschijnselen en ga na onder welke omstandigheden migraine-aanvallen zich voordoen. Overgevoeligheid voor stoffen in bepaalde voedingsmiddelen kunnen tot een aanval leiden, net als pilgebruik of de hormonale veranderingen voorafgaand aan de menstruatie. Ook stress, te kort of te langslapen en vasten kunnen oorzaken van een migraine aanval zijn.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als je de hoofdpijn bij migraine niet onder controle kunt krijgen, ga dan met het hoofdpijndagboek naar je huisarts. Die kan je vervolgens helpen bij de aanpak van je migraine.