Menstruatiepijn

Ongesteld

Symptomen

Vlak voor en/of tijdens de eerste dagen van de menstruatie kun je last hebben van menstruatiepijn. Ongeveer de helft van de vrouwen heeft last van een pijnlijke menstruatie. Menstruatiepijn kan heel vervelend zijn, maar is op zich onschuldig.

Menstruatiepijn uit zich vaak in een krampende, stekende of zeurderige pijn in de onderbuik, die kan uitstralen naar de onderrug en bovenbenen. Menstruatiepijn wordt veroorzaakt door krampachtig samentrekken van de baarmoeder. De menstruatie (of ongesteldheid) is het bloedverlies dat ontstaat door het afsterven van het baarmoederslijmvlies. Het baarmoederslijmvlies maakt zich met een bepaalde regelmaat geschikt voor de innesteling van een bevruchte eicel. Het wordt dan dikker. Als er geen zwangerschap volgt, wordt het slijmvlies tijdens een menstruatie uit het lichaam verwijderd via de vagina.

Behandeling

Menstruatiepijn kan verzacht worden met paracetamol. Ook een warme kruik of een warm bad kan verlichting geven. Wanneer de pijn sterker is, dan kun je een pijnstiller met naproxen of ibuprofen gebruiken. Deze stillen de pijn en verminderen de oorzaak van de pijn. Daardoor kunnen ook klachten als hoofdpijn verdminderen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als je normaal gesproken geen last hebt van menstruatiepijn en op latere leeftijd ineens last krijgt, dan kan er sprake zijn van een ontsteking. Ook als de pijn té erg of te langdurend is, of als je andere klachten krijgt, raadpleeg dan je arts.