Mazelen

Symptomen

Mazelen is een kinderziekte. Mazelen wordt veroorzaakt door een virus dat zich verspreid via druppeltjes in de lucht. Dat gebeurt bijvoorbeeld door te niezen en hoesten. Mazelen komt niet veel meer voor, omdat de meeste kinderen ervoor ingeënt worden. Mazelen is zeer besmettelijk van 2 dagen vóór het verschijnen van de vlekjes tot vier dagen erna.

Typische verschijnselen zijn rode vlekjes op de huid, die vaak samengaan met verkoudheid, hoesten, rode ogen en hoge koorts. 

Al voordat er vlekjes op de huid ontstaan kan je kindje de volgende kenmerken vertonen: prikkelbaarheid, moeheid, hoge koorts, en aan lusteloosheid. De vlekjes verschijnen op het mondslijmvlies (roodgekleurd met een wit centrum). Twee weken na de mazelen besmetting ontstaat huiduitslag, in de vorm van rode vlekken, beginnend op het voorhoofd. Dit breidt zich uit over de rest van het lichaam. De huid wordt zelfs bijna egaal rood. De vlekken verdwijnen als je erop drukt.

Het RIVM vermeldt dat er aanwijzingen zijn dat zwangeren een verhoogd risico hebben op een ernstig beloop van mazelen. Ook kan het doormaken van mazelen tijdens de zwangerschap in zeldzame gevallen leiden tot een spontane abortus of vroeggeboorte. Kinderen jonger dan 1 jaar en met name pasgeborenen van moeders die niet immuun zijn voor mazelen, hebben een verhoogde kans op ernstige complicaties en sterfte.

Behandeling

Als je kind de mazelen heeft, zorg dan dat het blijft drinken. De eetlust zal minder zijn dan normaal, dit is niet zo erg als er voldoende gedronken wordt. Dit is belangrijk vanwege de hoge koorts. Door de koorts zal je kleintje het snel warm hebben, dunne kleding die los om het lijf zit is daarom aan te raden. In bed is alleen een laken meestal genoeg. Als je kind in bed toch rilt of het koud heeft, kun je het even extra toedekken. Je kind hoeft niet in bed of binnen te blijven, maar zorg wel voor voldoende rust.

Paracetamol helpt om je kind zich wat beter te laten voelen, doordat het de koorts verlaagt en de pijn bestrijdt. Na 7 tot 10 dagen is een kind weer genezen van mazelen, al kan het hoesten nog een week langer aanhouden.

Meld de besmetting op school of op het kinderdagverblijf zodat andere ouders weten dat hun kind mogelijk besmet is. Een kind met mazelen dat iedere dag naar school of naar het kinderdagverblijf is gegaan, heeft zijn klasgenootjes al besmet voordat duidelijk wordt dat het mazelen heeft.

Preventie

Je kunt de mazelen bij je kindje voorkomen door het te laten inenten. De inenting tegen mazelen zit in een zogenaamde cocktail waarbij je kindje ook beschermd wordt tegen de bof en rode hond. Deze inenting wordt gegeven bij 14 maanden en nog eens herhaald bij 9 jaar.

Wanneer medische hulp zoeken?

Het is verstandig om de huisarts meteen te waarschuwen wanneer je kind erg ziek is,  benauwd wordt, snel of anders gaat ademen, suf wordt, overgeeft, kreunt of blijft huilen en/of klaagt over hoofdpijn.

Neem ook contact op wanneer je kind veel minder drinkt dan normaal (minder dan de helft van wat het normaal drinkt), oorpijn krijgt, veel gaat hoesten of weer koorts krijgt, terwijl de koorts eerder gedaald was.