Maagzuur en zwanger

Brandend maagzuur en zwanger

Symptomen

Een veel voorkomende klacht tijdens de zwangerschap is brandend maagzuur. Vooral in de laatste drie maanden van een zwangerschap kun je last krijgen van brandend maagzuur, maar er zijn ook vrouwen die er in de eerste drie maanden al mee te maken krijgen. 

Bij brandend maagzuur of zure oprispingen stuurt de maag sappen omhoog de slokdarm in. Maagsappen zijn erg zuur; dat is om voedsel te kunnen verteren. De maag zelf is beschermd tegen de werking van het zuur, maar in de keel voelt maagsap sterk brandend aan.

Tijdens je zwangerschap verandert de hormoonhuishouding waardoor onder andere je maag zich minder snel leegt. Ook verslapt de spier tussen de maag en de slokdarm, waardoor er maagzuur in de slokdarm terecht kan komen. Tijdens je zwangerschap wordt de baby bovendien steeds groter en drukt steeds meer tegen je maag aan. Allemaal verklaringen waarom je tijdens de zwangerschap last kunt krijgen van brandend maagzuur.

Behandeling

Er zijn zelfzorgmiddelen verkrijgbaar die het maagzuur neutraliseren en die je ook tijdens je zwangerschap kunt gebruiken. Producten waarin algeldraat en een magnesiumzout zitten, binden het maagzuur. Het neutraliseert het maagzuur snel. Ze werken enkele uren en je mag ze meermalen per dag gebruiken. Verkrijgbaar als suspensie of kauwtablet. Lees uiteraard voor gebruik de bijsluiter.

Preventie

Eet meerdere kleine maaltijden per dag in plaats van drie normale porties. Koffie, sinaasappelsap en vet kunnen de klachten verergeren. Ga niet meteen na het eten liggen. Vanaf ongeveer twee uur voordat je naar bed gaat kun je beter geen vaste voeding meer eten, dat kan helpen om het maagzuur ‘s nachts te verminderen of te voorkomen. Je kunt het hoofdeinde van je bed een klein beetje hoger zetten of een extra kussen gebruiken waardoor je in bed een beetje rechtop komt te zitten, zodat je minder last helpt van brandend maagzuur of zure oprispingen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Kom je er niet uit of je een product wel of niet mag gebruiken, overleggen dan altijd met je verloskundige, de drogist of apotheker of het ook geschikt is voor zwangere vrouwen. Doe dat ook als je twijfelt over je klachten.