Maagzuur

Brandend maagzuur en oprispingen

Symptomen

Bij brandend maagzuur of zure oprispingen stuurt de maag sappen omhoog, de slokdarm in. Maagsappen zijn erg zuur; dat is om voedsel te kunnen verteren. De maag zelf is beschermd tegen de werking van het zuur, maar in de keel voelt maagsap sterk brandend aan.

Zure oprispingen zijn het gevolg van teveel maagsap. Meestal wordt dat veroorzaakt door prikkelend eten of drinken; alcohol – met name rode wijn – koffie, koolzuurhoudende dranken, vet voedsel of scherpe kruiden. Ook roken kan maagzuur oproepen. Veel mensen zijn gevoelig voor bepaald voedsel zoals tomaat, komkommer of paprika. Spanning of stress maken de maag vaak extra gevoelig.

Behandeling

Heb je last van brandend maagzuur dan kun je dat goed zelf behandelen. Er zijn zelfzorgmiddelen die het overtollige maagsap neutraliseren en middelen die het maagzuur binden. Helpt dat onvoldoende, dan zijn er ook maagzuurremmers. Deze remmen de productie van maagzuur.

Antacida zijn stoffen die het maagzuur binden en neutraliseren. Hierdoor neemt de overmaat aan maagzuur af en de pijn zal snel verminderen. H2-blokkers verminderen de aanmaak van maagzuur. Daardoor verminderen klachten als maagpijn en/of zuurbranden. Protonpompremmers verminderen de aanmaak van maagzuur. Daardoor verminderen klachten als maagpijn en/of zuurbranden. Ze werken sterker dan de hierboven beschreven H2-blokkers.

Preventie

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Vermijd dus voedingsstoffen waarvan je weet dat je er last van kunt krijgen. Houd bijvoorbeeld een dagboek bij om in kaart brengen in welke vorm jouw klachten zich precies voordoen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Blijven je klachten steeds terugkomen, ook na gebruik van zelfzorgmiddelen, dan moet je bij je huisarts langs. Zeker als je ook moet overgeven en/of gewicht verliest.