Luieruitslag

Symptomen

Luieruitslag is een ontsteking van de huid van de billetjes, veroorzaakt door het prikkelend effect van ontlasting en urine. Het is een gewoon en algemeen verschijnsel waar veel kleine kinderen last van hebben. Luieruitslag is niet gevaarlijk, maar wel onaangenaam voor een baby.

Kenmerkend voor luieruitslag is een rode, geïrriteerde huid soms met blaasjes of kleine bultjes.

Ontlasting en urine bevatten allerlei stoffen die een babyhuid gemakkelijk kunnen irriteren. Bovendien wordt de huid week en kwetsbaarder door het vocht. Volle, schurende luiers doen de huid dan ook geen goed. Daarnaast zijn diarree (bij doorkomende tandjes) en behandeling met bepaalde antibiotica regelmatig veroorzakers van luieruitslag. 

Behandeling

Was de billetjes voorzichtig met lauwwarm water en dep het goed droog. Gebruik een crème die een verzachtende werking heeft op de geïrriteerde huid en beschermt tegen vocht.

Preventie

Gebruik goed ventilerende luiers en verwissel deze vaak, liefst zo snel mogelijk na de ontlasting of het plassen. Daardoor blijft de huid zo goed mogelijk droog. Producten die zinkoxide bevatten, zorgen ervoor dat de huid goed beschermd is tegen het vocht. Hiermee kun je voorkomen dat er luieruitslag ontstaat, of dat het erger wordt.

Wanneer medische hulp zoeken?

Raakt de luieruitslag geïnfecteerd, of is het niet binnen een week verdwenen, raadpleeg dan je arts. Als er op de billetjes grote, rode vlekken ontstaan, is er waarschijnlijk een schimmel in het spel. Daarvoor kun je het beste bij de huisarts een speciale zalf halen. Kijk ook even in het mondje van je kind. Vaak hebben kleintjes dan namelijk ook spruw: witte plekjes in de mond. Dat is dezelfde schimmel.