Luchtweginfectie

Symptomen

Een luchtweginfectie is een ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. In de lucht die je inademt bevinden zich regelmatig allerlei ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën. Een infectie ontstaat vaak na een verkoudheid doordat een virus of bacterie zich nestelt in het slijmvlies van de neus, keel of luchtpijp. Het slijmvlies zwelt op en produceert snot of slijm waardoor hoestprikkels ontstaan. 

Infecties van de luchtwegen geven de volgende klachten: hoesten, keelpijn, heesheid, loopneus en vaak ook hoofdpijn en koorts. Een bovensteluchtweginfectie (van neus en keel) is meestal na één of twee weken verdwenen. Wel kunnen de slijmvliezen nog een tijd (over)gevoelig zijn. Daardoor kun je nog weken blijven hoesten, bijvoorbeeld als je in de koude buitenlucht loopt. Ook veel hoesten of vaak de keel schrapen, kan het keelslijmvlies irriteren en weer een hoestprikkel geven. Veel hoesten kan er dus toe leiden dat de hoestprikkel in stand wordt gehouden.

Lagere luchtweginfecties zoals bronchitis en longontsteking zijn soms ernstiger.

Behandeling

In het algemeen kan je lichaam de infectie zelf weer de baas worden. Je kunt de klachten wat verlichten door pijnstillers en hoestdranken te gebruiken en de neus open te houden door middel van neusdruppels of neusspray. Als je rookt, dan kan een luchtweginfectie veel langer zorgen voor hoestklachten dan normaal. Het beste is dus om te stoppen met roken.

Preventie

Goede hygiëne helpt om besmetting bij anderen te voorkomen. Gebruik altijd schone (papieren) zakdoeken, dek je neus en mond af als je niest of hoest en was regelmatig je handen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Neem contact op met de huisarts als:

  • de hoest na twee of drie weken nog niet over is
  • je er andere klachten bij krijgt zoals benauwdheid
  • je langer dan drie dagen koorts hebt
  • je veel pijn hebt bij de ademhaling
  • je langdurig hoest, bloed ophoest of gewicht verliest