Luchtwegen (verlicht de)

Feature

De luchtwegen strekken zich uit van de neus tot diep in de longen. Lucht stroomt naar binnen via de neus of de mond, en vervolgens door de luchtpijp. De luchtwegen worden onderverdeeld in de bovenste luchtwegen die bestaan uit neus, mond en keel, en de onderste luchtwegen: de luchtpijp en de longen.

Wanneer je de luchtwegen wil verlichten, gaat het om vrijer ademen door de neus en mond en soms ook om verzachting van de keel. Er zijn verschillende manieren om je luchtwegen te verlichten.

Zelfzorg

Om de keel wat te smeren, kun je een siroop kiezen met een verzachtende invloed. Er zijn ook zuigpastilles voor het verzachten van de keel en luchtwegen, vooral wanneer je onderweg bent is dit handig meenemen. Daarnaast zijn er capsules verkrijgbaar die je in een badje met heet water kunt doen om te stomen. Zo'n capsule kun je ook kapot knijpen op een pyama, hoofdkussen of zakdoek. Door dit voor je neus of mond te houden, adem je de vluchtige oliën in. Dit zorgt 's nachts voor verlichting van de luchtwegen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Last van je luchtwegen? Kijk dan wat je zelf kunt doen bij hoesten of bronchitis.