Litteken

Symptomen

Een litteken verschijnt als een wond geneest en de huid herstelt. Ook als je last hebt van acne of puistjes, bestaat de kans dat je hier littekens aan overhoudt. Als er veel huid beschadigd is, duurt het langer om te genezen en is de kans groter dat er een zichtbaar litteken achterblijft. 

Littekens kunnen ontsierend zijn, maar geven soms ook pijnklachten, ze kunnen jeuken en/of verkleuren. Het kan zijn dat de rode/donkere kleur van het litteken niet weg gaat, het litteken dik blijft en niet vervaagt, of zelfs hard of groter wordt. Ook kan het voorkomen dat het litteken het bewegen van een gewricht belemmert.

Littekens ontstaan sneller bij jonge mensen. 

Behandeling

Een litteken begint al bij het ontstaan van een wond. Als het litteken eenmaal is gevormd, kan het wel worden verminderd, maar zal het niet meer helemaal verdwijnen. Het wondherstel verloopt via een aantal stadia. Eerst komt het immuunsysteem in actie om de wond te reinigen. Hierna wordt er nieuw, steeds sterker wordend weefsel gevormd en tenslotte is de huid volledig gesloten en het littekenweefsel gevormd.

Bestaande littekens tot ongeveer 2 jaar oud kunnen goed behandeld worden. Je kunt littekenweefsel behandelen met speciale siliconengel of -pleisters. De siliconen herstellen de vochtbalans. Ontstekingsreacties zoals pijn, jeuk en roodheid worden zo verminderd. Ook helpen siliconen de structuur van de huid te herstellen.

Preventie

Het is beter om een litteken zoveel mogelijk te voorkomen, door direct nadat de wond gesloten is met de behandeling te beginnen, voordat daadwerkelijk een litteken ontstaat.

Herstel van een litteken duurt langer als er sprake is van slechte voedingsgewoonten, diabetes, roken, verzwakte bloedvaten en medicatie.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als je last hebt van een ontsierend litteken, of het belemmert je in je bewegingen (het voelt stijf en strak) kun je naar een huidspecialist.