Lever- en galfunctie (ondersteunt de)

Feature

  • Een vol gevoel in de maag na het eten van vet voedsel?

Dit kan erop wijzen dat je lever en galfunctie extra ondersteuning kunnen gebruiken.

De lever is niet alleen onze grootste en zwaarste klier (die 1,5 kilo weegt bij een volwassene!) maar ook een zeer belangrijk orgaan. Zonder lever blijf je maar enkele uren leven. De lever is een centraal laboratorium in ons lichaam: alles wat we dagelijks eten, wordt via de darmen naar de lever getransporteerd. In de lever vinden allerlei chemische processen plaats die van belang zijn voor een goede spijsvertering en een gezond functionerend lichaam. Daarnaast ‘ontgift’ de lever het lichaam van stoffen die het niet (meer) nodig heeft, via urine en ontlasting.

Lever en galblaas liggen dicht bij elkaar en werken nauw samen. Zodra je gegeten hebt, geeft de lever gal af om de spijsvertering op gang te brengen. Gal zorgt ervoor dat vetten in water worden opgelost en kunnen verteren.

Zelfzorg

Er zijn speciale supplementen op basis van artisjok, mariadistel en paardenbloem die de zuiverende werking van de lever ondersteunen. Deze zelfzorgproducten ondersteunen de galfunctie.

Advies

Het is van groot belang de lever en galblaas te beschermen door goed voor jezelf te zorgen. Dit begint met een gezonde levensstijl: elke dag fruit en groente eten, matig zijn met alcohol, niet roken, voldoende slapen en bewegen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Last van spijsverteringsklachten? Lees dan wat je zelf kunt doen bij brandend maagzuur, braken, diarree of obstipatie.