Krentenbaard

impetigo

Symptomen

Krentenbaard (of impetigo) is een besmetting met een bacterie die vaak rond de neus en de mond zit, vandaar de naam. Het kan zich echter ook voordoen op andere plekken op het lichaam. Het komt meestal voor bij kleine kinderen, maar ook bij oudere kinderen en volwassenen. Krentenbaard is erg besmettelijk.

Het meest overduidelijke symptoom van krentenbaard is de huiduitslag. De uitslag is te herkennen aan rode plekken of bultjes in het gezicht. De bultjes worden uiteindelijk blaasjes waarin gelig vocht zit. Wanneer deze blaasjes opengaan worden de blaasjes korstjes. De huid kan ook pijnlijk zijn of jeuken.

De bacterie die de krentenbaard veroorzaakt zit meestal rond de neus en de mond, maar de uitslag kan voorkomen op het hele lichaam. Vaak begint krentenbaard op een plek waar de huid beschadigd is, bijvoorbeeld door een schaafwondje of een krabplekje. De besmetting wordt veroorzaakt door een stafylokok-bacterie. Vervolgens ontstaan er rode vlekjes en blaasjes waarin gele pus zit. Als het blaasje openbarst, droogt het in en vormt het een gelig korstje. De plekken kunnen behoorlijk jeuken.

Behandeling

Je kunt de huid een paar keer per dag goed ontsmetten met een desinfecterend middel. Ook zinkolie en zinkzalf helpen tegen de jeuk en om de blaasjes te laten indrogen.

Omdat krentenbaard besmettelijk is, is het heel belangrijk zoveel mogelijk van de plekjes af te blijven. Was regelmatig je handen en die van het kind en gebruik een aparte handdoek die je elke dag verschoont. Het helpt ook om de nagels kort en schoon te houden. Reinig regelmatig de spulletjes die het kind vastpakt. Een kind met krentenbaard dat zich verder goed voelt, mag naar school of kinderdagverblijf (met hun toestemming). Ook daar moet elk contact met de plekjes vermeden worden.

Preventie

Krentenbaard is een zeer besmettelijke aandoening. Een goede hygiëne is essentieel als je verdere verspreiding van krentenbaard wil voorkomen. Door niet aan de wonden te krabben wordt een verdere verspreiding van krentenbaard voorkomen. Krentenbaard helemaal voorkomen, kan lastig zijn. Een goede weerstand kan wel helpen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Meestal gaat krentenbaard binnen drie weken vanzelf weer over. Neem contact op met de huisarts als de plekken zich gaan verspreiden, het niet overgaat, het kind koorts krijgt of als het kind jonger is dan een half jaar.