Koortslip bij kinderen

Symptomen

  • Een koortslip is het gevolg van een besmetting met het herpes simplex virus
  • Het virus verdwijnt nooit meer helemaal
  • Wanneer de weerstand verlaagd is kan een koortslip weer opspelen, bijvoorbeeld in tijden van ziekte of stress

De eerste besmetting van kinderen met het herpes simplex virus vindt meestal plaats op twee- tot vierjarige leeftijd. Daarna trekt het virus zich terug in het lichaam. Kinderen krijgen er veelal pas in de puberteit weer last van bij een verlaagde weerstand.

De infectie begint plotseling met hoge koorts, een branderig gevoel in de mond en opgezwollen lymfeklieren (die voel je in de hals). Er ontstaan blaasjes in de mond. Die zijn heel pijnlijk, dus je kind wil waarschijnlijk niet eten. Het heeft veel last van overvloedig speeksel. Na een of twee dagen drogen de blaasjes op en ontstaan er korstjes.

Behandeling

De koortsblaasjes ontstaan meestal wanneer uw kind een verlaagde weerstand heeft. Bijvoorbeeld bij ziekte, stress en vermoeidheid. Een koortslip infectie geneest vanzelf binnen tien tot veertien dagen.

Een koortslip kan je ontsmetten met alcohol en behandelen met een virusremmende crème. Zorg intussen dat je kind niet aan de blaasjes zit. Een paracetamol helpt tegen de pijn. Als je kind nog erg jong is, overleg dan even met je arts. 

Preventie

Bij een koortslip is met name het vocht uit de blaasjes besmettelijk. Hou mensen met een koortslip daarom uit de buurt van je kind. Heb je zelf een koortslip, was dan steeds goed je handen en knuffel of kus je kind even niet totdat de blaasjes zijn ingedroogd.

Koortslip en baby's

Ga met een koortslip niet op kraamvisite. Al was je nog zo goed je handen, je kunt het risico gewoon niet lopen de baby met het virus te besmetten. Bij jonge baby’s komt een eerste besmetting met het herpes-virus extra hard aan omdat hun afweermechanisme nog onvoldoende ontwikkeld is.

Wanneer medische hulp zoeken?

Bij jonge kinderen zijn niet altijd blaasjes zichtbaar als ze ziek zijn. Er kan dan wel sprake zijn van benauwdheid, koorts, braken, sufheid en slecht drinken.

Als het een pasgeboren baby betreft is het noodzakelijk direct contact op te nemen met een arts.

Heeft je kind een koortslip en raken de blaasjes ontstoken, of is de koortslip na twee weken niet verdwenen, overleg dan met je huisarts of consultatiebureauarts.