Koortslip

Symptomen

  • Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus.
  • Het koortslip-virus is heel erg besmettelijk en blijft de rest van je leven in je lichaam.
  • Een koortslip komt vooral op als je weerstand laag is bijvoorbeeld bij stress, griep, menstruatie maar ook bij blootstelling aan de zon.

Herpes simplex-virus 

Ongeveer 80% van alle volwassenen is drager van het herpes simplex virus. De meeste mensen raken ongemerkt besmet, vaak al in de puberteit. En vanaf dat moment kom je er niet meer vanaf; het blijft in een soort sluimertoestand in je lichaam aanwezig. Sommige mensen hebben daarna vrijwel geen last meer, anderen kunnen een paar keer per jaar last hebben van een koortslip.

Blaasjes

Vaak voel je een koortslip al aankomen doordat je huid op die plaats begint te prikken, tintelen of jeuken. De blaasjes zelf bevatten een waterig of gelig vocht en zijn vaak pijnlijk en branderig. Na een paar dagen drogen de blaasjes vanzelf in en vormen zich korstjes. Zo’n tien dagen later zijn je lippen weer genezen.

Koortslip bij lagere weerstand 

Het sluimerende virus kan weer actief worden als je een verminderde weerstand hebt, veel in de felle zon zit of het schraal en streng vriesweer is. Maar ook als je in een stressvolle periode zit, of vlak voor of tijdens je menstruatie kan het virus makkelijk de kop opsteken en ontstaat er weer een koortslip.

Behandeling

Zodra je een koortslip voelt aankomen, kun je je lippen insmeren met speciale zelfzorggeneesmiddelen met aciclovir. Dit is een virusremmend middel die ook het genezingsproces versnelt. Ook zijn er medische hulpmiddelen beschikbaar om een koortslip te behandelen en te verbergen.

Preventie

​In het vocht dat in de blaasjes zit, bevindt zich het virus. Dit vocht is zeer besmettelijk: vanaf het ontstaan van de blaasjes totdat ze ingedroogd zijn. Een goede hygiëne is dan ook van groot belang. Dat betekent: niet krabben, maar ook niet zoenen.

Koortslip en baby's

Heb je een koortslip, wees dan vooral heel voorzichtig met baby’s. Omdat hun afweermechanisme nog niet voldoende is ontwikkeld, kunnen baby's ernstig ziek worden van dit virus.

Koortslip bij verminderde weerstand

Als je weet dat je een koortslip kunt krijgen, zorg dan dat je je weerstand op peil houdt: door het eten van vitaminerijke voeding, neem voldoende rust en ontspanning, zorg voor voldoende beweging en een goede hygiëne. Zo kun je proberen een koortslip te voorkomen. 

Wanneer medische hulp zoeken?

Het is verstandig contact op te nemen met je huisarts:

  • als de koortslip na twee weken nog niet is verdwenen
  • als de blaasjes zich uitbreiden naar het oog of de schaamstreek
  • als de blaasjes meer pijn doen dan normaal of er anders uitzien

Voor zwangere vrouwen, mensen met een verlaagde weerstand en ouders met baby’s is het raadzaam om direct contact op te nemen met de huisarts wanneer zij of hun pasgeboren baby ziek worden na contact met iemand met een koortslip.