Koorts bij kinderen

Symptomen

Koorts is een natuurlijke en nuttige reactie van het lichaam. Als je kind koorts heeft, is het lichaam een bacterie of een virus aan het bestrijden en zet daarvoor de interne thermostaat één of twee graden hoger. Koorts is dus geen ziekte, maar een symptoom. Koorts is bijvoorbeeld een bekend verschijnsel bij verkoudheid.

Bij koorts is de lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden Celsius. Koorts kan oplopen tot ruim 41 graden. De hoogte van de koorts geeft niet altijd een goede indicatie van de ernst van de ziekte. Het belangrijkst is hoe je kind zich gedraagt als het koorts heeft. Vooral bij kinderen kan koorts erg snel oplopen. Daardoor kunnen koortsstuipen ontstaan. Koorts en koortsstuipen zijn op zichzelf niet gevaarlijk.

Behandeling

Zolang koorts voor je kind niet al te veel hinder oplevert, hoef je niets te doen. Zorg bij koorts altijd dat je kind voldoende drinkt, eten is veel minder belangrijk. Als het kind zich goed genoeg voelt, dan hoeft hij/zij niet per se op bed te liggen. Als je de koorts wat wilt verlagen, is paracetamol een goed middel. Daardoor voelt je kind zich wat prettiger. Het zorgt er echter niet voor dat je kind sneller beter is. 

Wanneer medische hulp zoeken?

Heeft je kind koorts, dan hoef je niet altijd direct naar een dokter. Er zijn echter situaties waarbij je met koorts wel direct de huisarts moet inschakelen:

  • Een kind heeft koorts en is jonger dan 1 maand
  • Koorts die langer dan drie dagen aanhoudt bij kinderen tussen de 1 jaar en  drie maanden
  • Kinderen met diabetes en meer dan drie dagen koorts
  • De koorts komt terug na een aantal koortsvrije dagen
  • Het kind heeft koorts en op de huid verschijnen paarsblauwe, of rode puntige vlekjes die je niet kunt wegdrukken
  • Het kind heeft koorts en is slap, suf, in de war of niet aanspreekbaar
  • Het kind heeft koorts en kan niet rechtop zitten of kan het hoofdje niet naar voren buigen