Koorts

Symptomen

Koorts is een natuurlijke en nuttige reactie van het lichaam. Als je koorts hebt, dan is je lichaam een bacterie of een virus aan het bestrijden en zet daarvoor de interne thermostaat één of twee graden hoger. Koorts is dus geen ziekte, maar een symptoom. Koorts is bijvoorbeeld een bekend verschijnsel bij griep en verkoudheid.
Lees meer over het verschil tussen een virus en een bacterie >>

De normale lichaamstemperatuur is meestal tussen de 36,5 en 37,5 graden. Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden Celsius. Als je koorts hebt, voel je je koud en rillerig, en daarna juist weer warm en zweterig. Koorts kan oplopen tot ruim 41 graden, maar de hoogte van de koorts is niet altijd een goede indicatie van de ernst van de ziekte. Het belangrijkst is hoe je je voelt. 

Behandeling

 Zolang koorts niet al te veel hinder of pijn met zich meebrengt, hoef je niet per se iets te doen. Als je de koorts wat wilt onderdrukken, is paracetamol een goed middel. Het innemen van paracetamol of een ander middel dat de koorts verlaagt, zorgt ervoor dat je je wat prettiger voelt. Je bent echter niet sneller beter. Zorg altijd dat je voldoende drinkt als je koorts hebt, eten is veel minder belangrijk.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als je koorts hebt, hoef je niet altijd naar de dokter. Er zijn echter situaties met koorts waarbij je wel direct de huisarts moet inschakelen:

  • Je hebt koorts en op de huid verschijnen paarsblauwe, of rode puntige vlekjes die je niet kunt wegdrukken
  • De koorts komt terug na een aantal koortsvrije dagen
  • Een kind heeft koorts en is jonger dan 1 maand
  • Koorts die langer dan drie dagen aanhoudt bij kinderen tussen de 1 jaar en  drie maanden
  • Een kind heeft koorts en is slap, suf, in de war of niet aanspreekbaar
  • Een kind heeft koorts en kan niet rechtop zitten of kan het hoofdje niet naar voren buigen