Kinkhoest

Symptomen

Kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte die in Nederland de laatste jaren weer voorkomt, ondanks de massale vaccinatie. 95% van de kinderen wordt ingeënt tegen kinkhoest. Vroeger stierven er ongeveer 200 mensen per jaar aan kinkhoest, maar nu komt sterfte bijna niet meer voor in Nederland.

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie en lijkt in eerste instantie op een gewone verkoudheid. Je voelt je daarbij hangerig en lusteloos en je hoest. Na een week of twee worden de hoestaanvallen hevig. Je hoest langdurig met taai, draderig slijm en een gierende ademhaling. Dit kan leiden tot benauwdheid en blauw aanlopen, soms tot braken. Deze aanvallen kunnen weken tot maanden aanhouden en je kunt ook daarna nog heel lang last hebben van hoesten. Door het hoesten bestaat het gevaar van zuurstoftekort en kunnen hersenbloedingen ontstaan, met hersenletsel als gevolg. Ook de longen kunnen blijvende schade oplopen. 

Jonge baby’s hoesten meestal niet, maar kunnen last hebben van ademstops. Voor baby's kan de ziekte zelfs dodelijk zijn.

Behandeling

Je kunt eigenlijk niet zoveel doen als je kinkhoest hebt. Vaccinatie beschermt niet levenslang (dat is de reden dat de ziekte sinds 1996 weer opduikt), maar als je bent ingeënt is het verloop van de ziekte minder ernstig. Je bent echter wel besmettelijk. Een antibioticumkuur kan de besmettelijke periode verkorten. Op de ernst en duur van de ziekte heeft deze kuur echter weinig invloed. 

Preventie

Kinkhoest is zeer besmettelijk en wordt overgebracht door hoesten. De besmettelijkheid begint vlak voor de eerste hoestbuien en duurt vervolgens nog 3-4 weken. De tijd tussen de besmetting en de eerste merkbare verschijnselen (incubatietijd) van kinkhoest, is meestal 7 tot 10 dagen en nooit langer dan 21 dagen. Als een gezinslid kinkhoest heeft, is de kans 90% dat de andere niet-gevaccineerde gezinsleden besmet raken.

Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden, kun je hoesten in een papieren zakdoek, deze vervolgens weggooien en je handen wassen. Hoest je in je handen, was ze dan ook gelijk.

Wanneer medische hulp zoeken?

Ga bij verschijnselen van kinkhoest altijd naar de huisarts. Meld op school als je kind kinkhoest heeft en houd het uit de buurt van anderen. Wees je bewust van het besmettingsgevaar.