Keelpijn

Keelontsteking

Symptomen

Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking van de keel. De oorzaak van keelpijn en ontstoken slijmvliezen in de keel is meestal een virus of bacterie. Vaak heb je voordat je gaat hoesten of verkouden wordt, ook eerst een paar dagen keelpijn. 

Bij keelpijn voelt de keel van binnen dik en rauw aan en het doet vooral pijn bij het slikken. Ook de klieren in de hals zijn opgezet en extra gevoelig als je keelpijn hebt.

Keelpijn wordt vaak veroorzaakt door een bacterie of virus. Maar ook tabaksrook of verontreinigde, stoffige lucht kan een branderig gevoel en pijn bij het slikken veroorzaken. Verkeerd en geforceerd stemgebruik kan eveneens keelpijn tot gevolg hebben. Bij deze laatste voorbeelden is geen sprake van een keelontsteking, maar heb je wel keelpijn.

Behandeling

Meestal gaat keelpijn binnen zeven tot tien dagen vanzelf over. Als je keelpijn hebt, is het belangrijk om veel te drinken. Heb je erg last van keelpijn, neem dan een pijnstiller.

Zuigtabletten zijn bij keelpijn een goed middel om de pijn te verzachten, het slikken makkelijker te maken en de (bacteriële) infectie te bestrijden. Er zijn zogenaamde ‘antiseptische’ tabletten verkrijgbaar, die de infectie door een bacterie of schimmel aanpakken.

Preventie

Zorg voor een goede weerstand, zodat je zo min mogelijk kans hebt op het oplopen van een virus of bacterie die keelpijn kan veroorzaken.

Als je je stem verkeerd gebruikt, dan kun je keelpijn voorkomen door juiste stemtechnieken aan te leren.

Wanneer medische hulp zoeken?

Keelpijn gaat meestal na een dag of vijf vanzelf over. Als de keelpijn langer duurt dan vijf dagen, je flinke koorts hebt, steeds zieker wordt, of niet goed meer kunt slikken, ga dan naar de huisarts. Keelpijn bij heel jonge kinderen moet ook door een arts worden beoordeeld. Raadpleeg eveneens een arts als er vlekjes op de huid verschijnen.