Keelontsteking bij kinderen

keelpijn bij kinderen

Symptomen

Keelontsteking is een ontsteking in de keelholte. Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute keelontsteking en chronische keelontsteking. Acute keelontsteking ontstaat plotseling en gaat ook snel weer over. Deze wordt meestal veroorzaakt door virussen of bacteriën. Chronische keelontsteking daarentegen duurt langer en komt regelmatig terug.

Een keelontsteking die door een virus is veroorzaakt, herken je doordat je kind moet hoesten terwijl het ook neusverkouden is. Als een bacterie de boosdoener is, heeft je kind ook koorts en doet slikken pijn. Bovendien ruikt het kind dan meestal vreemd uit de mond.

Vooral peuters en kleuters hebben last van keelontsteking. Vaak kun je bij hen onder de kaken de halsklieren voelen. Naarmate een kind meer afweer opbouwt, worden de keelamandelen rustiger en neemt de kans op ontsteking af.

De bron van keelontsteking ligt bijna altijd in de keelamandelen. Die beschermen het lichaam tegen ziektekiemen, maar in hun ijver raken ze zelf nogal eens ontstoken. De virussen en bacteriën die keelontsteking kunnen veroorzaken, verspreiden zich via hoesten doordat ze 'meereizen' op druppeltjes speeksel in de lucht. Het grootste deel van alle keelontstekingen wordt veroorzaakt door een verkoudheidsvirus.

Behandeling

Keelontsteking bij kinderen geneest vanzelf na vijf of zes dagen. Is een bacterie de oorzaak, dan kan je huisarts antibiotica voorschrijven. Laat je kind niet gorgelen, want de infectie zou zich dan kunnen uitbreiden naar het middenoor.

Vroeger werden bij de minste aanleiding de keelamandelen verwijderd. Tegenwoordig gebeurt dit pas als een kind minimaal vijf keer per jaar een echte keelontsteking heeft, en zelden voor hij of zij vier jaar oud is. Je huisarts zal je daarin adviseren.

Als slikken moeilijk gaat of pijn doet, wil je kind natuurlijk liever niet eten. Drinken gaat vaak beter. Koele dranken zijn het prettigst. Tip: met een drinkontbijt krijgt je kind nog aardig wat voedingsstoffen binnen. Of geef een bordje vla.

Preventie

Omdat een keelontsteking besmettelijk is, kan je kind ziek geworden zijn op school of de crèche. Met name een goede weerstand en hygiëne zijn van belang om keelontsteking te voorkomen. Zorg dat je kindje regelmatig zijn of haar handen wast. Gezonde voeding en een goede nachtrust zijn het belangrijkst om een goede weerstand op te bouwen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Meestal gaat keelontsteking vanzelf over. Zitten er witte puntjes op de keelamandelen en ruikt je kind uit de mond, dan zit er waarschijnlijk een bacterie. Roep dan de hulp van je huisarts in. Ga ook naar de huisarts als je kind een erg zieke indruk maakt of het benauwd heeft.