Kalknagels

Schimmelnagels

Symptomen

Kalknagels zijn geel of wit gekleurde nagels met een verdikte, brokkelige structuur. Ze worden ook wel schimmelnagels genoemd. Een kalknagel is onschuldig, maar ziet er niet mooi uit. Bovendien is het besmettelijk voor jezelf en voor anderen. Een kalknagel geneest niet vanzelf en het is lastig er weer vanaf te komen.

De veroorzaker van kalknagels is een schimmel, die meestal nestelt op een lastig te bereiken plek onderin de nagel. Je herkent kalknagels aan de brokkelige, gele, verdikte structuur. 

Behandeling

Als je kalknagels hebt, dan kun je kalknagellak, poeder of speciale stiften gebruiken. Je brengt het middel dagelijks of meerdere keren per dag aan op de besmette nagel en het nagelbed. Volhouden is echt nodig, want het kan maanden duren voordat de nagel volledig genezen is.

Preventie

Het is belangrijk om je voeten goed schoon en droog te houden om besmetting te voorkomen. Ook tussen de tenen moet je altijd goed afdrogen. Wissel regelmatig van schoenen en draag doorlatende, niet-knellende schoenen. Draag slippers in openbare doucheruimtes en zwembaden.

Wanneer medische hulp zoeken?

Omdat een kalknagel een onschuldige aandoening is, hoef je er niet mee naar de huisarts. Als je kalknagels aan je handen hebt of je hebt erg last van de vergroeide teennagels, dan kun je overwegen om toch naar de huisarts te gaan. Er zijn namelijk ook medicijnen die de schimmel van binnenuit bestrijden, maar die kunnen de nodige vervelende bijwerkingen geven.