Jeuk tijdens zwangerschap

Symptomen

Een jeukende huid tijdens de zwangerschap (ook wel zwangerschapsjeuk genoemd) is iets waar lang niet alle vrouwen last van krijgen, maar wat wel een zeer vervelend kwaaltje is. De jeuk verdwijnt meestal na de bevalling.

Er zijn verschillende soorten jeuk waarvan je last kunt krijgen wanneer je zwanger bent. Soms jeukt alleen een bepaald lichaamsdeel, zoals je buik, bovenbenen of armen, maar het kan ook over je hele lichaam zitten.

Jeuk aan de buik komt veel voor, omdat de buik groeit waardoor de huid oprekt. De oprekkende huid kan de reden van jeuk zijn. Dit zegt overigens niets over hoe snel je buik groeit en of jouw huid last zal krijgen van zwangerschapsstriemen. Omdat je tijdens je zwangerschap een betere doorbloeding hebt, kun je ook last krijgen van jeuk aan andere lichaamsdelen zoals je armen, benen, rug of hoofdhuid. Door een betere doorbloeding, heb je het sneller warm en van deze warmte kun je jeuk krijgen.

Het kan ook zijn dat de jeuk veroorzaakt wordt door een verstoorde hormoonbalans waardoor er stuwing van gal in de galwegen is. Dit heet zwangerschapscholestase. Het komt met name voor in het laatste trimester van je zwangerschap en de jeuk die daarmee gepaard gaat is ondragelijk. De jeuk is meestal het ergst aan je armen en benen en ook aan je handpalmen en voetzolen. Het is zo’n vervelend gevoel dat je er ‘s nachts maar slecht van kunt slapen. Na de bevalling verdwijnt de jeuk weer vanzelf.

Behandeling

De jeuk die veroorzaakt wordt door je verbeterde doorbloeding en groei van de buik zijn hinderlijk, maar gelukkig onschuldig. Je kunt proberen je wat minder warm aan te kleden, een mentholgel of -poeder gebruiken om de jeuk te verlichten. Probeer een droge huid te voorkomen, want dit zorgt voor nog meer jeuk. Om de jeuk te verminderen kun je katoenen kleding dragen. Probeer niet aan je huid te krabben en houd voor de zekerheid je nagels kort. Neem een wisselbad waarbij je afsluit met koud water.

Bij zwangerschapscholestase kunnen ook huidverzorgende crèmes worden gebruikt, en jeukstillende lotions met menthol.

Wanneer medische hulp zoeken?

Jeuk tijdens je zwangerschap is meestal onschuldig, maar er zijn ook huidziektes die tijdens je zwangerschap kunnen ontstaan waar jeuk een indicatie van is. Krijg je behalve jeuk ook last van bultjes en blaasjes, neem dan contact op met je verloskundige of dokter.