Jeuk

Symptomen

Jeuk is geen ziekte maar een signaal. Net als pijn. De oorzaak van jeuk is vaak niet duidelijk. Soms is er niets aan de huid te zien, vaak zijn er rode vlekken en/of bultjes. Meestal komt jeuk door contact met een prikkelende stof. Het kan ook een insectenbeet zijn, een reactie op voedsel of het gevolg van huidschimmel. Sommige kinderziekten gaan gepaard met vlekjes, bulten en jeuk.

Vier veel voorkomende vormen van jeuk:

  • Contactallergie. Als jeuk wordt veroorzaakt door een prikkelende stof heet dat contactallergie. Die stof kan een schoonmaakmiddel zijn, maar ook een plant bijvoorbeeld klimop of berenklauw.
  • Insectenbeten. De bekendste zijn muggenbulten. Kwallenbeten zijn vaak pijnlijk, maar ze kunnen ook gewoon jeuken. De beet van een onbekend insect kan soms pas na enkele dagen gaan irriteren. Vraag dan advies aan de huisarts. In zeldzame gevallen leidt een insectenbeet tot zeer heftige reacties en zelfs bewusteloosheid. Dat heet een allergische shock. Roep daar onmiddellijk een arts bij.
  • Allergische reactie. Veel mensen zijn overgevoelig voor een bepaalde stof in het eten. Ze kunnen dan niet tegen bijvoorbeeld tomaten of aardbeien. Het lichaam reageert daarop met jeukende vlekken of bulten, vaak ‘galbulten’ genoemd. Geneesmiddelen kunnen net zo’n reactie oproepen.
  • Voetschimmel of zwemmerseczeem kan pijn doen óf jeuken. De plekken zijn schilferig, rood of vertonen bultjes.

Behandeling

Hoe hinderlijk ook, jeuk is bijna altijd onschuldig. Er zijn diverse zelfzorggeneesmiddelen en medische hulpmiddelen om de jeuk lokaal te dempen. Je kunt zelf verlichting brengen door de plekken koel of nat te houden. Houd voetschimmel juist droog en behandel het met een schimmeldodende zalf of crème. Om de jeuk van insectenbeten te verlichten zijn er crèmes en gels. Deze breng je aan op de jeukende plek. Antihistaminica die van binnenuit de allergie tegen te lijf gaan, zijn er in tabletvorm.