Incontinentie

Ongewild urineverlies

Symptomen

Ongewild urineverlies is zowel uit hygiënisch als uit functioneel oogpunt erg oncomfortabel. Veel vrouwen, maar ook mannen hebben hier mee te maken. Het komt niet alleen bij oudere, maar ook bij jongere mensen voor, bijvoorbeeld rondom zwangerschap en bevalling en bij het sporten. Ongewild urineverlies wordt ook wel incontinentie genoemd. Ook spreekt men van een zwakke of overactieve blaas als men last heeft van ongewild urineverlies.

Er zijn verschillende vormen van ongewild urineverlies. Zo is er sprake van stressincontinentie bij urineverlies als je hoest, niest, lacht of iets zwaars optilt. Je kunt ook last hebben van aandrangincontinentie op het moment dat je de wc niet op tijd bereikt. De oorzaak hiervan kan zijn dat er een prikkel naar de hersenen gaat die aangeeft dat de blaas vol is, terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Mannen kunnen verder nog last hebben van nadruppelen, wat ontstaat als de blaas niet helemaal is geleegd. Het kan veroorzaakt worden door prostaatklachten.

Ongewild urineverlies kan ook nog ontstaan vanwege een psychische, lichamelijke of neurologische aandoening. Verder hebben mensen met overgewicht of diabetes vaker last van ongewild urineverlies.

Behandeling

Het trainen van je bekkenbodemspieren door ze aan te spannen kan het urineverlies al doen afnemen. Ook zijn er zelfzorgproducten die kunnen helpen om de blaassluitspieren te versterken.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als je last hebt van de klachten, kun je een paar weken een dagboek bijhouden met daarin wanneer je urine verliest en hoeveel. Met de huisarts kun je vervolgstappen bespreken en bij welke oefeningen je baat kunt hebben.