Ik wil zwanger worden

Je bent vruchtbaar als er een rijp eicelletje in de eileider is aangekomen. Dit gebeurt iedere maand. Als de eicel wordt bevrucht met een zaadcel ben je zwanger. Als er geen bevruchting plaats vindt, word je na een tijdje ongesteld. Door te weten wanneer er een rijpe eicel in je lichaam is, weet je ook wanneer je zwanger kunt worden.

Een heleboel

Voordat er iedere maand een eicel volledig rijp kan worden, gebeurt er een heleboel in je lichaam. Wist je dat je geboren bent met zo'n twee miljoen eicellen? In de eerste levensjaren van een meisje sterven er al een heleboel eicellen af. Uiteindelijk heb je nog 200.000 kansmakende eicellen over vanaf het moment dat je vruchtbaar bent. De pubertijd dus. Vanaf dat moment komen er onder invloed van het hormoon oestrogeen elke maand een aantal eicellen tot rijping. Toch zal er maar één eicel volledig rijpen. Op dat moment is de eicel klaar om uit de eierstok te 'springen'. Dit noem je de eisprong. De eicel is nu in de eileider en klaar om bevrucht te worden.

Ovulatietest

Een ovulatietest helpt je om de meest vruchtbare dagen te herkennen. Zo’n test toont de stijging van het Luteiniserend hormoon (LH) in je urine aan, zodat je weet dat de ovulatie er aan komt. De dagen voor je eisprong ben je vruchtbaar, dus als je tijdens deze dagen vrijt is de kans het grootst dat je zwanger wordt.