Huidverzorging

Feature

Afhankelijk van je leeftijd, kun je verschillende ongemakken van de huid hebben:

  • baby's hebben van rode billetjes
  • jongeren hebben een vette of pukkelige huid 
  • ouderen hebben juist een droge huid of ouderdomsvlekken

De huid is ons grootste orgaan en wordt letterlijk blootgesteld aan allerlei invloeden. De huid heeft heel wat te verduren van buitenaf. Denk hierbij aan kou, hitte, liters douche- en badwater, cosmetica en rook. Een bezoek aan de schoonheidsspecialist is een goed optie voor huidverzorging. Maar zelf kun je ook veel doen om je huid te verzorgen.

Zelfzorg

De juiste huidverzorging is per levensfase anders. Voor de rode billetjes of luieruitslag bij baby’s is zinkzalf of zinkolie goed.

Tot het 25e jaar functioneert de huid het best. Wel kampen veel jongeren met een vette huid en/of met puistjes. Niet-vette producten die goed reinigen zijn dan het beste.

Naarmate de huid wat ouder wordt, wordt deze droger en minder elastisch. Vocht inbrengen (hydrateren) is dan belangrijk. Dat geldt zeker voor de ‘rijpere’ huid, die wat slapper wordt en breukjes (rimpels) begint te vertonen. Regelmatig beschermen, voeden en reinigen is het devies. Een door uitdroging beschadigde huid kan verzorgd worden met een vochtinbrengende foam of crème.

Advies

Bij huidverzorging hoef je niet in de eerste plaats aan cosmetica of de schoonheidssalon te denken. Voldoende drinken, gezonde voeding, lekker slapen en weinig stress zijn de basis voor een goede huidverzorging.

Bepaalde vitamines, zoals vitamine A (in vlees, vis en zuivel) en B2, B3 en B8 leveren een bijdrage in het gezond houden van de huid. Vitamine C is van belang voor de vorming van collageen die helpt de huid te verstevigen. Ook zink voedt de huid van binnenuit.

Wanneer medische hulp zoeken?

Wordt de huid roder en onrustiger en krijgt je klachten, neem dan contact op met je huisarts. Je zou namelijk last kunnen hebben van (constitutioneel) eczeem.

Andere huidklachten? Lees dan wat je zelf kunt doen bij een huidinfectie, huidbeschadiging, litteken, brandwonden, zonnebrand of luieruitslag.