Ik wil meer weten over de huid

Wist je dat je hele lichaam wordt omhuld door wel twee vierkante meter huid? Daarmee is de huid ons grootste orgaan. En een gezonde huid weerspiegelt een gezond lichaam.

De huid is opgebouwd uit drie verschillende lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuidse bindweefsel. Elke minuut verlies je zo’n 30.000 tot 40.000 oude huidcellen! De huid vernieuwt zich dus continu.

De huid heeft bovendien verschillende diktes. De dikste huid zit op je handpalmen en je voetzolen, ongeveer anderhalve millimeter. Je oogleden hebben de dunste huid, zo’n 0,05 millimeter.

Eén van de functies van de huid is ervoor zorgen dat je op temperatuur blijft. De huid is dus een perfecte warmteregelaar. Heb je het te warm? Dan verwijden de bloedvaten in je huid. En heb je het te koud? Dan vernauwen de bloedvaten. Daarnaast vervult de huid nog veel andere functies. Zo is de huid onderdeel van je afweersysteem (link) en beschermt deze je tegen ziekteverwekkers. Ook heeft de huid een signaleringsfunctie en neem je pijn, warmte en kou waar via de huid.