Hooikoorts bij kinderen

Symptomen

Hooikoorts is een allergische reactie van het slijmvlies in de neus en rond de ogen (soms zijn er ook astma-klachten) wanneer het in contact komt met stuifmeel of pollen. Hooikoorts komt vooral voor in de lente en zomer en wordt meestal veroorzaakt door het stuifmeel van bomen (in maart en april), grassen (in mei en juni) en onkruiden. Hooikoorts kan erfelijk zijn. De naam ‘hooikoorts’ dekt trouwens niet helemaal de lading, want iemand met hooikoorts heeft géén koorts!

Je kind moet constant niezen, heeft een loopneus en moet soms hoesten. Ook heeft het jeukende, tranende en roodomrande ogen, terwijl het verder niet verkouden is.

Hooikoorts is verwant aan astma: het is allebei een allergische reactie van het slijmvlies. Bij astma spelen de lagere luchtwegen op, bij hooikoorts is het juist het slijmvlies in de hogere luchtwegen dat opspeelt.

Behandeling

Was de ogen met koud water, dat vermindert de irritatie. Bij de apotheek of drogist zijn zelfzorggeneesmiddelen verkrijgbaar die op twee manieren helpen:

1. Hooikoortsklachten voorkomen
Middelen met cromoglicinezuur (natriumcromoglicaat) maken je kind minder gevoelig voor hooikoortsprikkels. Ze werken alleen als ze worden gebruikt vóórdat de klachten beginnen. Heeft jouw kind eerder last gehad van hooikoorts? Begin er dan op tijd mee.

2. Hooikoortsklachten verzachten
Om hooikoortsklachten direct te bestrijden, zijn er producten met de werkzame stoffen cetirizine en loratadine. Deze remmen de overgevoeligheidsreacties en verlichten daardoor de symptomen. Verder zijn er middelen die de zwelling van het neusslijmvlies tegengaan, waardoor je kind vrijer kan ademen.

Ook zijn er medische hulpmiddelen in de vorm van neusspray of oogdruppels verkrijgbaar die de symptomen van hooikoorts verlichten.

Preventie

Hou je kind uit de buurt van pasgemaaid gras. Stof maakt hooikoorts vaak erger, zorg dus dat de omgeving zo veel mogelijk stofvrij is. En als je in de lente of zomer op vakantie gaat, boek dan liever een vakantie-aan-zee of op het water dan een huisje in het bos of tussen de weilanden.

Maak een ‘hooikoortstasje’ voor dagjes uit, met papieren zakdoekjes, oogdruppels en eventueel medicijnen. Rol vlak voor vertrek nog een vochtige handdoek in een plastic zak, dan ben je op alles voorbereid.

Wanneer medische hulp zoeken?

Bij jonge kinderen is hooikoorts meestal niet zo heftig dat ze er echt last van hebben en is het voldoende om de oorzaken te vermijden.