Hoofdpijn

Symptomen

Hoofdpijn is de meest voorkomende pijnklacht. Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende hoofdpijn is (39%), gevolgd door hoofdpijn door stress (32%). Opvallend is dat jongere mensen (16 tot 30 jaar) vaker pijnstillers slikken tegen hoofdpijn door stress, dan de groep 60-plussers (43% versus 22%). Vrouwen slikken vooral pijnstillers bij migraine en hormonale hoofdpijn, terwijl mannen vaker een pijnstiller nemen ter verlichting van een kater (Bron: TNS NIPO).

Hoofdpijn is vaak het gevolg van – bewuste of onbewuste – spanningen en voelt als een drukkende band rond het hoofd met kloppende pijn. Bijkomende klachten kunnen een bedrukt gevoel zijn en slecht slapen. Het is belangrijk de oorzaken van de spanning te vinden. Vaak gaat het om problemen in het gezin of op het werk. Ook de werkdruk thuis en daarbuiten kunnen zo hoog oplopen, dat geestelijke en lichamelijke klachten ontstaan.

Spanningshoofdpijn kan ook samengaan met spierpijn: de knellende pijn van verkrampte spierbundels. Spanning die ontstaat door een verkeerde houding of door te lang en te ingespannen werken (bijvoorbeeld aan een toetsenbord) concentreert zich vaak in de nek, de schouders en het achterhoofd, soms zelfs in de kaken en het gezicht. Van daaruit kunnen de bloedvaten in het hoofd ook weer verkrampt raken, met als gevolg spanningshoofdpijn.

Een zware verkoudheid en griep gaan vrijwel altijd samen met hoofdpijn. Meestal is er sprake van koorts, in elk geval is een aantal dagen lang het hoofd verstopt van een overdaad aan ontstoken slijm.

Behandeling

Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Meestal duurt de pijn maar kort en geeft een pijnstiller snel verlichting. Pijnstillers met acetylsalicylzuur of ibuprofen hebben als bijkomend voordeel dat ze ontstekingsremmend werken. Lees altijd goed wat daarover in de bijsluiter staat.

Ook al voel je dankzij pijnstillers weer snel ‘beter’, het is toch verstandig om de nodige rust te nemen en wat uit te zieken. Het lichaam heeft tijd nodig om voldoende te herstellen en nieuwe weerstand op te bouwen.

Langdurig gebruik van pijnstillers kan op den duur zelfs aanleiding zijn tot hoofdpijnklachten. Dat is ‘middelenafhankelijke hoofdpijn’ en kan ook veroorzaakt worden door koffie, thee, cola of andere coffeïne houdende dranken. 

Preventie

Zorg voor voldoende frisse lucht en een goede nachtrust. Zorg voor voldoende ontspanning of voor de juiste inspanning, maak bijvoorbeeld een boswandeling. Let op je werkhouding. Houd bij regelmatig terugkerende hoofdpijn een dagboek bij waarin je noteert wanneer de hoofdpijn opkomt.

Wanneer medische hulp zoeken?

Het is verstandig om contact op te nemen met de huisarts als de hoofdpijn ondanks ­de maatregelen die je hebt ge­nomen niet ­verdwijnt, blijft terugkomen of als je een zware hoofdpijn krijgt die je nog niet eerder hebt gehad.

Er zijn echter ook signalen waarbij je direct de huisarts moet bellen:

  • als je zonder aanleiding een snel opkomende, heftige hoofdpijn krijgt, waarbij je je erg ziek voelt
  • als je heftige hoofdpijn krijgt die gepaard gaat met koorts, een pijnlijke of stijve nek, sufheid of overgeven
  • als je heftige hoofdpijn krijgt nadat je een ongeval hebt gehad
  • als je uitvalsverschijnselen krijgt, zoals een verlamde arm, een scheve mond, onduidelijk praten of minder zien
  • als je hoofdpijn krijgt in de laatste 3 maanden van een zwangerschap