Hoofdluis

Luizen

Symptomen

De hoofdluis is een heel klein insect zonder vleugels, met zes pootjes. Hoofdluizen leven van het bloed van de mens. Hoofdluizen nestelen zich vaak op de hoofdjes van kinderen in de basisschoolleeftijd. Vooral op school kunnen hoofdluizen zich makkelijk verspreiden. Bij het spelen en door het dicht bij elkaar zitten, lopen luizen over van hoofd naar hoofd.

Hoofdluis gaat gepaard met jeuk aan het hoofd. Hoofdluizen zijn niet groter dan een speldenknopje en zijn zichtbaar als je goed zoekt tussen de haren. Ze kunnen hun uiterlijk aan de haarkleur aanpassen. Als hoofdluizen net bloed hebben gezogen, zijn ze donkerrood van kleur.

Een luis leeft gemiddeld 30 tot 50 dagen en kent drie levensfasen: neet, nimf en volwassen luis. Alleen de vrouwelijke hoofdluizen leggen eitjes, de neten, die vastgeplakt zitten aan het hoofdhaar. Al met al duurt de totale groei zo’n 3 weken. Ze leggen zo’n 8 eitjes per dag, dus het haar zit binnen de kortste keren vol. Ook kan de luis wel 2 tot 3 dagen zonder voedsel overleven, bijvoorbeeld in kleding, knuffels of meubels. Neten overleven zelfs 7 dagen!

Neten die dicht bij de hoofdhuid zitten, zijn nog niet zo lang geleden gelegd. Vaak zijn deze ook wat donkerder van kleur. Neten die wat verderop aan de haren zitten, zijn al wat langer geleden gelegd en soms al leeg (lichtgekleurd).

Behandeling

Je kunt hoofdluizen te lijf gaan met diverse bestrijdingsmiddelen. Het haar moet twee keer behandeld worden (met ongeveer een week tussentijd) met een luisbestrijdingsmiddel, zoals een luizenshampoo, -foam of -lotion.

Ook een luizenkam mag niet ontbreken: goed kammen helpt bij de bestrijding van hoofdluis. Nauwkeurig werken en volhouden is een goede remedie. Controleer met een luizenkam het hele gezin op hoofdluis. Kam het natte haar 2 weken lang met een luizenkam. Zo kam je de dode hoofdluizen uit het haar.
Reinig kammen en borstels na elk gebruik: je kunt ze een uur laten weken in puur luisbestrijdingsmiddel, wassen in de afwasmachine op 60 graden, desinfecteren met alcohol 70% of desinfectiemiddel of 30 minuten in de hete wasdroger stoppen.

Vergeet niet de directe omgeving te waarschuwen en meld het op school en bij vriendjes. Nieuwe besmetting moet worden voorkomen. Het advies voor een grondige schoonmaak van het huishouden is ingetrokken. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van de aanvullende maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels en jassen, het stofzuigen van de auto of het gebruik van luizencapes.

Preventie

Hoofdluis heeft niets te maken met hygiëne. Luizen zitten liever in schoon dan in vuil haar. Hoofdluis is haast niet te voorkomen. Ze lopen immers van de ene persoon naar de ander. Je kan het haar van je kind regelmatig controleren op luizen. Op veel scholen worden zogenaamde ‘luizenmoeders’ ingezet bij het opsporen van hoofdluis.

Wanneer medische hulp zoeken?

Je hoeft met hoofdluis niet naar de dokter, er zijn veel middelen verkrijgbaar die je kunt gebruiken.