Hoest bij kinderen

Symptomen

Een kleintje met een hoestbui is ontzettend zielig. Maar meestal is hoest bij kinderen een onschuldige kwaal en is het binnen twee tot drie weken helemaal voorbij. Bij een verkoudheid hoesten ze de luchtwegen zelf schoon.

Met name bij kinderen onder de vijf jaar kan ook pseudokroep voorkomen. Dit is een zwelling van het slijmvlies in het strottenhoofd waarbij het kind benauwd is en last heeft van een droge, blafhoest. Dit gebeurt vooral ‘s avonds en ‘s nachts.

Ook bacteriën kunnen een hoest veroorzaken, zoals het geval is bij kinkhoest (lange heftige hoestaanvallen, soms tot braken aan toe). Als je kind vooral ‘s nachts hoest, kan het last van astma hebben.

Lees hier meer over pseudokroep bij kinderenkinkhoest of astma bij kinderen.

Over het algemeen wordt hoest veroorzaakt door virusinfecties, zoals keelpijn of een verkoudheid. Wanneer de infectie voorbij is, kan het zijn dat je kind nog hoest. Ook rokerige ruimtes kunnen er voor zorgen dat een kind vaak moet hoesten.

Een productieve hoest is een hoest waarbij er slijm in de luchtwegen zit dat tijdens het hoesten loskomt en zo weggewerkt wordt. Als het slijm vast gaat zitten, spreken we over een vastzittende hoest.

Een droge hoest wordt ook wel kriebelhoest of prikkelhoest genoemd. Bij deze hoest is er geen slijm dat moet worden weggewerkt en de hoestprikkel wordt voor niets afgegeven. Het is zelfs zo dat door het hoesten de slijmvliezen nog erger geïrriteerd raken.

Behandeling

Voor kinderen die hoesten zijn er speciale middelen, vaak op basis van siroop. Deze drankjes smeren de keel waardoor de hoestklachten wat minder worden. Bij kriebelhoest kan een lepel honing of een dropje helpen, maar geef nooit honing aan kinderen onder de één jaar. Hoestmiddelen met een prikkeldempende factor zijn niet geschikt voor kinderen jonger dan twee jaar. Vraag bij apotheker of drogist naar een middel dat geschikt is voor kinderen en geef daarbij aan hoe oud je kind is.

Preventie

Afhankelijk van de oorzaak kan (verergering van) de hoest van een kind voorkomen worden. Ten eerste is het belangrijk je kind niet in stoffige of rokerige ruimtes te laten verblijven. Om hoesten als gevolg van virusinfecties en bacteriën te voorkomen is een goede hygiëne en een goede weerstand belangrijk. Je kindje bouwt de weerstand op door gezond te eten en regelmatig te slapen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Een gewone verkoudheid gaat vanzelf over, ook al kan het hoesten, niezen of snotteren soms een paar weken duren. Neem contact op met de huisarts als je kind ook last krijgt van: benauwdheid, piepende ademhaling, sufheid, koorts (temperatuur boven de 38 °C) die langer duurt dan drie volle dagen (bij baby’s als de koorts langer duurt dan 24 uur), als je kind koorts gehad heeft en na enkele dagen opnieuw koorts krijgt of als het slecht gaat drinken (minder dan de helft van normaal).