Hielkloven

Feature

  • Hielkloven zijn scheurtjes in de huid rondom de hiel.
  • De scheurtjes ontstaan, doordat de huid is uitgedroogd.
  • Dit gebeurt vaak wanneer er sprake is van overmatig eelt. 

De huid van de voeten kan sneller droog worden, doordat er minder talgkliertjes in de huid aanwezig zijn. Op de hielen zit vaak een harde eeltlaag. Hielkloven ontstaan vaak door overmatige eeltvorming gecombineerd met een droge huid. Wanneer de eeltlaag dik en droog is, kunnen door de druk diepe kloven ontstaan. Dit kan zeer pijnlijk zijn en zelfs gaan ontsteken.

Hielkloven komen vaak voor, zowel bij mannen als vrouwen. Vrouwen hebben er iets vaker last van, omdat zij vaker op slippers en open schoenen lopen. De huid verliest dan sneller vocht en droogt eerder uit. 

Likdoorn

Likdoorns zijn eeltige knobbels op de voeten, meestal aan de buitenzijde van de grote of kleine teen. Lees meer over likdoorns.

Zelfzorg

Het is belangrijk om de huid op de hiel goed te verzorgen met een verzorgende crème. Zo hydrateer je de huid en zorg je dat de kloven verdwijnen.

Eelt verwijderen 

Verwijdering van het overtollige eelt is ook belangrijk. Je kunt dit doen door te vijlen, schuren of te raspen. Vijlen kan met een speciale voetvijl, schuren met een puimsteen en raspen met een eeltrasp. 

Behandeling hielkloven met huismiddel

Azijn is een huismiddel om eelt te verwijderen. Meng een deel azijn met drie delen water en breng dit aan op de hiel. Trek sokken aan en laat het een nacht intrekken. De volgende dag kun je het eelt makkelijker verwijderen. 

Nabehandeling eeltkloven

Smeer de voeten na het vijlen, schuren of raspen meteen in met een verzorgende eeltcrème. Er zijn ook eeltsokken en eeltpleisters verkrijgbaar.

Advies

  • Wees lief voor je voeten en smeer ze dagelijks in met een verzorgende crème.
  • Neem wekelijks een voetenbad en verwijder daarna overtollig eelt.
  • Draag niet te vaak slippers of open schoenen.
  • Droog je voeten altijd goed af.

Wanneer medische hulp zoeken?

Het is verstandig om contact op te nemen met de huisarts, als je extreme pijn of een infectie hebt.