Griep of verkoudheid

Het is winter. Dat betekent dat we midden in het seizoen van griep en verkoudheid zitten. Wat is het verschil eigenlijk tussen griep en verkoudheid? En hoe kun je de kans verkleinen dat je geveld wordt door griep of dat je verkouden wordt?

Heb je griep of toch een verkoudheid?

Griep en verkoudheid worden nogal eens door elkaar gehaald. Vaak hoor je mensen spreken over een ‘griepje’ terwijl ze eigenlijk een flinke verkoudheid hebben. Er zijn naast een paar overeenkomsten wel degelijk verschillen tussen griep en verkoudheid.

Griep

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Belangrijke symptomen van griep zijn hoge koorts en spierpijn in je hele lichaam. Kenmerkend is dat de symptomen binnen een paar uur komen opzetten.
Griep gaat meestal vanzelf over en binnen 3 tot 5 dagen ben je van de koorts en pijn af. Wel kan het een paar weken duren voordat je volledig hersteld bent. Er zijn geen medicijnen tegen griep, maar je kunt wel zelfzorggeneesmiddelen gebruiken om de klachten te verlichten.

Verkoudheid

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Een verstopte neus, snotteren, niezen en hoesten zijn veelvoorkomende klachten als je verkouden bent. Verkoudheid is vervelend, maar gaat gelukkig vanzelf over en meestal ben je er binnen een week weer van af. Om je wat prettiger te voelen kun je de symptomen bestrijden.

Ondersteun je weerstand

Ons afweersysteem helpt te voorkomen dat we ziek worden. Het beschermt ons lichaam tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Als je een goede weerstand hebt, word je minder snel ziek. Gezond en gevarieerd eten zorgt voor een goede weerstand. We hebben vijf tips voor je om je weerstand te ondersteunen.