Griep bij kinderen

Symptomen

Griep (of influenza) is een besmettelijke virusinfectie die vooral in de winter voorkomt, met een piek in februari. Het virus wordt verspreid door hoesten en niezen en druppeltjes in de lucht. Elk jaar zijn er weer andere griepvirussen in omloop, dus je wordt er nooit immuun voor. Omdat bij griep de weerstand vermindert, is je kind extra vatbaar voor bacteriële infecties als oorontsteking of bronchitis.

Lees hier meer over: verkoudheid bij kinderen.

Een kind met griep is slap, vermoeid, koortsig (uitschieters tot ruim 40º C), rilt soms, heeft hoofdpijn en soms een droge of pijnlijke keel. ‘s Morgens gaat het vaak nog wel, maar ‘s middags komt de koorts weer opzetten. Een klein kind kan niet zeggen hoe het zich voelt en dan is het helemaal moeilijk om te achterhalen of het griep heeft of niet. Koorts, hoesten, braken, diarree en soms pijn in armen of benen… Het kunnen allemaal symptomen zijn. Zeker als iemand in de omgeving griep heeft en het kind heeft kunnen besmetten!

Behandeling

Gun je kind rust en veel drinken. Een product paracetamol of ibuprofen speciaal voor kinderen kan helpen tegen pijn of koorts. Griep is een virus, je kunt er niet veel tegen doen. Uitzieken, dus. Het virus verdwijnt meestal binnen een week.

Preventie

Griep is nauwelijks te voorkomen. Je kunt alleen zorgen voor een goede weerstand om zo min mogelijk vatbaar te zijn voor het virus.

Gooi gebruikte papieren zakdoeken meteen weg om te voorkomen dat je kind zichzelf opnieuw besmet. Als je kind griep heeft, draag jij het virus waarschijnlijk ook bij je, al voel je je niet ziek. Kijk dus uit dat je anderen niet besmet.

Bij kinderen met hart- en longproblemen kan griep soms ernstige complicaties geven. Een jaarlijkse griepprik biedt voor hen uitkomst. Neem daarvoor in oktober of november contact op met je huisarts. Een griepprik wordt trouwens alleen gegeven als het écht nodig is.

Wanneer medische hulp zoeken?

In sommige gevallen neem je contact op met de huisarts als je kind griep en koorts heeft. Bij een kind jonger dan 2 jaar, bel je dezelfde dag je huisarts. Als je kind ouder is dan 2 jaar, bel je als de koorts 3 dagen aanhoudt.