Gewrichtspijn

Symptomen

Gewrichtspijn is een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen met als belangrijkste kenmerken pijn, stramme en stijve spieren en gewrichten. Gewrichtspijn kan ontstaan als het smeermiddel in het kraakbeen tussen de gewrichten is verminderd. Ook kan gewrichtspijn het gevolg zijn van verstijving of slijtage van het kraakbeen. Vooral de gewrichten in knieën, nek, schouders, rug en heupen zijn bekende plekken. Tenslotte kunnen ontstekingen de gewrichten aantasten met gewrichtspijn tot gevolg.

Behandeling

Ter verlichting van de pijn kun je een pijnstiller nemen zoals paracetamol of als dit onvoldoende helpt een NSAID, dat is een ontstekingsremmend middel zoals naproxen, ibuprofen of diclofenac. Het helpt je om het bewegen mogelijk of makkelijker te maken. Soms kan warmte weldadig werken, bijvoorbeeld een warm bad of een douche. Ook kun je een infraroodlamp gebruiken.

Preventie

Let op je werkhouding en voorkom zo veel mogelijk zwaar en belastend werk. Heb je last van overgewicht? Afvallen kan je klachten verminderen, omdat dan de druk op de gewrichten afneemt. Blijf in beweging als het gewricht niet dik, warm of rood is, maar vermijd daarbij overbelasting. Zwemmen, wandelen en fietsen zijn opties om te blijven bewegen terwijl de gewrichten minimaal belast worden.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als het gewricht gezwollen is en de huid warm en rood is, is het verstandig de huisarts te raadplegen. Het kan zijn dat reuma, artrose of artritis de oorzaak is van pijnlijke gewrichten.