Energie

Energie haal je in de eerste plaats uit je voeding. Eiwitten, vetten en koolhydraten zijn energiebronnen voor je lichaam. Om de energie hier uit vrij te maken zijn vitamines en mineralen nodig. Deze leveren zelf geen energie. Dagelijks bewegen, voldoende slapen en ontspanning zijn ook belangrijk om je energiek te voelen.

Ondersteuning

Gezonde mensen kunnen besluiten extra vitamines en mineralen te gebruiken ter ondersteuning van hun energieniveau. Vooral in de winter en in het voorjaar kunnen mensen behoefte hebben aan meer energie. Ze kunnen dan wel een beetje hulp gebruiken. Ook wanneer je in bepaalde periodes bijvoorbeeld door grote drukte minder aandacht aan gezond en gevarieerd eten hebt besteed of als je lichaam extra behoefte heeft aan vitamines. Bijvoorbeeld als je veel sport, ziek bent geweest of zwanger wilt worden of al bent.
Waar je lichaam nu precies extra behoefte aan heeft is vaak lastig te bepalen. Een multivitamine- en mineralenpreparaat, ook wel multi genoemd, biedt in dat geval uitkomst omdat het een brede selectie van de belangrijke vitamines en mineralen bevat. 
Er zijn ook supplementen speciaal voor kinderen, zwangere vrouwen, sporters en ouderen. Behalve vitamines en mineralen bevatten sommige preparaten soms ook andere natuurlijke ingrediënten voor energie zoals ginseng en knoflook.

Adviezen

Eet gezond en gevarieerd
Beweeg dagelijks
Ontspan voldoende
Zorg voor een goede nachtrust

Supplementenadvies

Als aanvulling op je voeding kun je kiezen voor supplementen met bijvoorbeeld: 
vitamine B1, B2 en B6: ondersteunen de energiestofwisseling
vitamine B5 en B8 (biotine): helpen energie vrij te maken uit eiwitten, vetten en koolhydraten
vitamine C: zorgt ervoor dat het ijzer uit de voeding makkelijker in het lichaam wordt opgenomen
magnesium: ondersteunt het energieniveau
een multi: als je zeker wilt weten dat je van alle vitamines en mineralen voldoende binnenkrijgt

Supplementen zijn bedoeld als aanvulling op je voeding en niet als vervanging van gezonde voeding. Ga eens met je huisarts praten als je langer dan drie maanden last hebt van gebrek aan energie zonder dat je de oorzaak weet.