Eczeem bij kinderen

Symptomen

Eczeem is een allergische huidaandoening die vaak in de familie zit. De oorzaak kan van alles zijn: een allergie voor voedingsmiddelen (zoals melkproducten, eieren of tarweproducten), huidschilfers van dieren, schurende kleertjes, wollen kleertjes of resten van waspoeder in de kleertjes. Een aantal soorten eczeem gaat vanzelf over. Eczeem is niet besmettelijk. 

De huid is droog en schilferig en soms vormen zich blaasjes, die later opdrogen tot korstjes. Het kind heeft erge jeuk, maar krabben maakt de zaak het alleen maar erger: de huid wordt daardoor extra kwetsbaar en kan geïnfecteerd raken. Bij baby’s zit eczeem vooral in het gezicht, de nek, de hals en de luierstreek; bij grotere kinderen zit het vaker op handen, polsen, ellebogen, knieholten en enkels.

Behalve een allergie kan ook een teveel aan vetkliertjes in de huid eczeem veroorzaken. Dit ‘schilferend eczeem’ vind je op het hoofd (berg) of op oogleden en wimpers.

Behandeling

Hou de nagels kort en doe een jonge baby zeker ‘s nachts dunne wantjes aan, zodat hij of zij zich niet kan krabben. Speciale badolie of een zemelenbadje (leeg een pak zemelen in een pantykousje, knoop dit dicht en laat het trekken in een badje lauwwarm water) houden de huid soepel. Kleed je kind niet te warm aan, want dat verergert de jeuk.

In het zelfzorgschap bij de drogist en apotheek vind je smeersels die de jeuk, roodheid en huidirritatie verminderen en helpen bij de genezing van wondjes of zweertjes.

Preventie

Heeft je kind plotseling last van eczeem, probeer dan de oorzaak te achterhalen. Krijgt het sinds flesvoeding? Ga dan weer terug naar borstvoeding of overleg met je huisarts over speciale hypo-allergene babyvoeding. Stuur huisdieren een tijdje uit logeren en kijk of dat helpt. Gebruik anti-allergeen waspoeder en trek je kind alleen soepelvallende kleertjes van natuurlijke stoffen aan.

Wanneer medische hulp zoeken?

Bij hardnekkig jeukend eczeem kan de huisarts een speciale vetcrème of zalf voorschrijven. De jeuk en de uitslag kunnen hierdoor tijdelijk verminderen.