Duizeligheid

Symptomen

Duizeligheid is vaak onschuldig en wordt veroorzaakt door een tijdelijk zuurstoftekort in de hersenen of een prikkeling van het evenwichtsorgaan. Soms overkomt het iemand die (snel) opstaat nadat hij lange tijd heeft gelegen. 

De meeste mensen hebben bij duizeligheid last van draaierigheid, hebben een licht gevoel in het hoofd, hebben het gevoel dat ze wegraken of hebben een onvast gevoel in de benen. 

Draaiduizeligheid kan verschillende oorzaken hebben. Als het vaker optreedt, kan er sprake zijn van Benigne (goedaardige) Paroxismale (aanvalsgewijze) Positie Duizeligheid (BPPD). Dit is een goedaardige vorm van duizeligheid die optreedt bij bewegingen van het hoofd. Ook kan draaiduizeligheid het gevolg zijn van een uitgeschakelde evenwichtszenuw, bijvoorbeeld wanneer deze ontstoken is. Dit kan gebeuren na een virusinfectie zoals griep of verkoudheid. In beide gevallen gaat het meestal vanzelf over. De bekendste oorzaak van draaiduizeligheid is de ziekte van Ménière, waarbij aanvallen hooguit een paar dagen duren en gepaard kunnen gaan met doofheid, oorsuizen en misselijkheid.

Bij lichtheid in het hoofd en bij flauwvallen gaat er iets mis met de ademhaling en de bloedsomloop. Dit kan veroorzaakt worden door emoties, zoals bij angst en paniekaanvallen. Door hierbij te hyperventileren raakt de ademhaling verstoort en het lichaam van slag.

Behandeling

Probeer wanneer duizeligheid het gevolg is van hyperventilatie door de neus te ademen en het liefst met uw buik en niet met uw borst.

Bijna flauwvallen? Span dan de kuiten aan (hakken-tenen) zodat er meer bloed naar de hersenen stroomt. Ook op tijd eten (en ontbijten) helpt om het zenuwstelsel beter te laten functioneren.

Bij BPPD kunnen oefeningen gedaan worden om de vloeistoffen in het evenwichtsorgaan beter te laten doorstromen. Ga op de rand van een bed zitten en laat u naar rechts vallen. Blijf liggen tot de duizeligheid verdwijnt. Ga weer zitten en wacht tot de wereld weer stilstaat. Vervolgens laat u zich naar de linkerkant vallen. Doe dit tot de duizeligheid minder wordt. Het is raadzaam om dit de eerste keer onder begeleiding van de huisarts te doen.

Om te zien wanneer duizeligheid optreedt, is het handig om dit bij te houden. Noteer wat je aan het doen was, wanneer het weer over was en wat je verder merkte aan jezelf. Mocht het nodig zijn om naar de huisarts te gaan, dan kun je dit dagboekje meenemen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als de klachten van duizeligheid verergeren of na vier weken nog niet over zijn, is het goed naar een arts te gaan om vast te laten stellen wat de oorzaak is.