Droge huid

Ruwe huid, Schrale huid

Feature

  • Met een droge huid wordt een huid bedoeld, die droog en soms wat ruw aanvoelt.
  • De huid kan soms trekkerig aanvoelen en scheurtjes bevatten.
  • De huid bevat vaak te weinig vocht door het ontbreken van een beschermend vettig laagje.

Een droge huid kun je herkennen aan wat roodheid. Je huid voelt ruw en droog aan. Kleine scheurtjes in de bovenste huidlaag geeft 'craquelé beeld' dat vooral bij ouderen en zuigelingen (wangen) kan voorkomen.

Een droge huid ontstaat bijvoorbeeld door het wassen van de huid met zeep. Of door langdurig te baden of douchen met heet water. De relatieve vochtigheidgraad van de omgeving is ook van belang voor het vochtgehalte van de huid. Tijdens de winter bij schraal weer en bij centrale verwarming binnenshuis ontstaat een relatief laag luchtvochtigheid waardoor de huid meer vocht verliest. Kenmerkend zijn de droge lippen tijdens vriesweer. Door te likken verdampt het vocht en drogen de lippen zodanig uit, dat het lippenrood of de omgeving gaat breken en scheurtjes laat zien.

Zelfzorg

Bij een droge of jeukende huid kan het zinvol zijn om na het wassen de huid in te smeren met een vette crème, bijvoorbeeld op basis van (vaseline-cetomacrogolcrème of vaseline-lanettecrème).

Advies

  • Slechts enkele malen per week douchen of baden met niet al te warm water
  • Wees terughoudend met het gebruik van zeep, shampoo en badschuim
  • Bij baby’s kan een badolie gebruikt worden in plaats van zeep
  • Hou de kamertemperatuur zo laag mogelijk en probeer de relatieve vochtigheid in huis wat hoger te houden met vochtverdampers
  • De huid regelmatig inwrijven met vette zalf of olie (sla-, kokos- of olijfolie)

Wanneer medische hulp zoeken?

Een droge huid is meestal volkomen onschuldig. Het kan wel heel vervelend en zelfs ontsierend zijn. Als de droogheid erg uitgebreid is, langdurig aanhoudt en maar niet overgaat en soms zelf met bloedende scheurtjes gepaard gaat, is het raadzaam de huisarts te raadplegen.

Andere huidklachten? Lees meer over wat je zelf kunt doen bij een huidinfectie, huidbeschadiging, litteken, brandwonden, zonnebrand of luieruitslag.