Droge hoest

kriebelhoest, prikkelhoest

Symptomen

Een droge hoest zorgt ervoor dat je moet hoesten, maar er is geen slijm dat je weg moet hoesten. Een droge hoest noemt men ook wel een prikkelhoest of een kriebelhoest.

Het belangrijkste verschil tussen een droge hoest en een vastzittende hoest is dat er bij een droge hoest (bijna) geen slijm voorkomt. Het kan voelen of er een stuk zaagsel vastzit dat niet loskomt. Een droge hoest wordt ook wel een niet-productieve hoest genoemd, omdat er geen slijm loskomt. Je kunt ook last hebben van een droge keel of een zere keel. Het vele hoesten kan een irritatie van de keel- en luchtwegen veroorzaken waardoor je blijft hoesten.

De oorzaak van een droge hoest zijn geïrriteerde slijmvliezen in de keel. Deze kunnen onder andere geïrriteerd raken door het inademen van droge en/of koude lucht (bijvoorbeeld door een airconditioning), roken of je bevinden in een rokerige ruimte, blootstelling aan chemische stoffen, verkoudheid, griep, longontsteking of een keelontsteking, langdurig praten of schreeuwen, bronchitis of astma.

Behandeling

Als je een droge hoest hebt die ‘hoog’ zit, kan drinken (met name thee of water) helpen deze te verminderen. Ook honing en het zuigen op dropjes kunnen de klachten verminderen. Bij een diepe droge hoest kan een hoestmiddel helpen. Hoestprikkeldempende stoffen zijn onder andere noscapine, dextromethorfan en codeïne.

Zorg verder voor een niet te droge lucht in de ruimtes waarin je je bevindt. Vermijd ook rokerige ruimtes. Geef de keel rust door niet te veel, te lang of te hard te praten.

Preventie

Hoesten is nooit helemaal te voorkomen, maar er zijn een paar dingen die je kunt doen om de kans erop te verkleinen.

  • Zorg voor frisse en verse lucht in de ruimtes waarin je je vaak bevindt
  • Geef je keel rust door ‘praatpauzes’ in te lasten
  • Warme dranken zorgen ervoor dat slijm loskomt
  • Koude dranken verminderen pijn in de keel
  • Neem rust als je denkt ziek te worden

Wanneer medische hulp zoeken?

De droge hoest verdwijnt meestal binnen twee weken, dus het is vaak niet nodig om een huisarts in te schakelen. Het is wel verstandig om naar de huisarts te gaan als:

Je na twee weken nog steeds hoest
Als je beetjes slijm ophoest dat rood (bloed) of groenig van kleur is
Als je er koorts bij hebt

Bij ernstige benauwdheid, pijn of vreemde geluiden bij het ademhalen moet je altijd een huisarts inschakelen.