Doorkomen tanden en kiezen

Symptomen

Tanden en kiezen krijgen is natuurlijk geen ziekte, maar je kind kan er zich toch aardig vervelend door voelen. Bovendien: als de tanden doorkomen vermindert de weerstand waardoor je kind extra vatbaar is voor bijvoorbeeld oorontsteking en verkoudheid.

Je baby is zeurderig, huilerig, rusteloos, slaapt slecht, heeft vuurrode wangen, wil overal op bijten en produceert meer speeksel dan normaal. Het tandvlees is dik en rood. Soms zie je zelfs een blauwe bloeduitstorting onder het tandvlees zitten. Als je met een (schone) vinger langs de kaakjes gaat, kun je een hard, scherp bobbeltje voelen. Sommige kinderen hebben verhoging. Zodra het tandje is doorgebroken, verdwijnen de klachten weer.

De eerste tandjes komen meestal door rond de leeftijd van 6 maanden. Eerst komen de onderste snijtanden door, dan de twee middelste snijtanden bovenin en tot slot de tanden aan de zijkant. Over het algemeen zijn alle tandjes doorgekomen wanneer je kindje zo’n 8 maanden oud is.

Behandeling

Laat je kind kauwen op een broodkorst. Bijtringen zijn ook geschikt. Er zijn ook tabletjes of druppels die helpen tegen tandpijn. Ook kan je het tandvlees van je baby masseren waar het tandje doorbreekt. Als je kindje erg veel last heeft, kun je voor het slapen gaan paracetamol geven. Als de tandjes doorkomen kunnen baby’s stinkende poep krijgen die weer luieruitslag of rode billetjes veroorzaken. De billen zijn soms in een uur tijd rood.

Veel mensen denken dat het met de borstvoeding meteen is afgelopen zodra je kind de eerste tandjes krijgt. Dat hoeft echter helemaal niet. Bij het zuigen steekt je kind zijn tong altijd een beetje uit, zodat die de ondertanden bedekt. En de boventanden liggen bij het drinken onder de bovenlip. Voorkom wel dat je kind, als de ergste honger gestild is, met de tepel gaat ‘spelen’.

Wanneer medische hulp zoeken?

Voor het doorkomen van tanden en kiezen is het niet nodig om een arts te raadplegen. Als je vragen hebt, dan kun je eventueel terecht bij het consultatiebureau.