Darmkrampjes

Symptomen

Darmkrampjes komen regelmatig voor bij jonge baby’s. Darmkrampjes komen meestal de eerste vier maanden na de geboorte voor en nemen daarna af. De lucht die bij de voeding mee naar binnenkomt, is verantwoordelijk voor het ontstaan van darmkrampjes.

Als je baby last heeft van darmkrampjes moet het meestal hartverscheurend huilen. Ook trekt de baby zijn beentjes telkens op en is erg onrustig. Vlak na de geboorte moeten de darmen van de baby nog rijpen. De lucht die met de voeding meekomt, kan nog niet goed worden afgevoerd. Luchtbelletjes zakken door naar de darmen en veroorzaken daar kramp. Darmkrampjes kan je baby na zowel borst- als flesvoeding krijgen. 

Behandeling

Het is goed om je kindje te laten boeren na elke voeding. Geef het tijdens het drinken ook de tijd om tussendoor te boeren. Als je baby huilt tussen twee voedingen door, probeer hem dan op zijn gemak te stellen door hem dicht tegen je aan te houden.

  • Masseer het buikje met ronde bewegingen met de klok mee ‘richting uitgang’.
  • Een warm badje werkt ontspannend.
  • Fiets met de beentjes om de darmen te stimuleren. De windjes komen dan vanzelf.
  • Zorg dat je zelf voldoende ontspanning krijgt. Darmkrampjes gaan echt over.

In het verleden werd bij darmkrampjes venkel(thee) geadviseerd, maar dit advies is door het Voedingscentrum ingetrokken.

Preventie

Geef je borstvoeding? Eet dan niet te gekruid, vermijd zware groenten (zoals kool) en scherp fruit en drink wat minder koffie.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als de darmkrampjes aanhouden nadat je bent overgegaan op vastere voeding of als ze na verloop van tijd verergeren, kan er sprake zijn van een voedselallergie. Het consultatiebureau zal je dan verwijzen naar de huisarts. Ook als je de reactie van je kindje niet vertrouwt – het krijst bijvoorbeeld – bel dan de dokter.