Darmklachten

Symptomen

Darmklachten: zeker één op de vijf mensen heeft regelmatig darmklachten. Je hebt bijvoorbeeld moeite met je ontlasting (obstipatie) of juist diarree en vaak ook buikpijn of darmkrampen. Als je voortdurend last hebt van je darmen, dan heet dat het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Het is niet echt een ziekte, maar meer het gevolg van een opeenstapeling van gevoeligheden. Zo heb je door het eten van bepaald voedsel, door stress of een onregelmatig leven eerder last van darmklachten.

Behandeling

Wanneer je maar heel af en toe eens kramp of diarree of last van verstopping hebt, kun je – net als bij PDS – twee dingen doen: let op wat je eet en verlicht je darmklachten met een zelfzorggeneesmiddel.

Bij hinderlijke verstopping kun je een laxeermiddel nemen, bij diarree een stoppend middel of actieve kool. Ook tegen winderigheid, bij het herstel en behandeling van een regelmatige stoelgang en voor spasmen (buikkrampen) van het maagdarmkanaal zijn er middelen beschikbaar.

Preventie

Neem geen eten of drinken waarvan je weet dat je er last van kunt krijgen (vet, gekruid, alcoholisch, koolzuurhoudend) maar kies voor licht verteerbaar en gun jezelf rust. Beter is om vijf keer per dag een lichte maaltijd te nemen dan twee keer per dag een zware.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als je bloed in je ontlasting aantreft, moet je bij de dokter langs. Ook als je in korte tijd flink afvalt. Ouderen die wekenlang last hebben van buikpijn of een veranderde stoelgang, doen er goed aan de huisarts te raadplegen. Wie familie heeft met darmkanker of bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, kunnen uit voorzorg ook beter naar de huisarts gaan.