Concentratie bij kinderen

Feature

Kinderen kunnen soms maar kort hun concentratie vasthouden en de aandacht op meerdere dingen of taken richten. Daar kunnen allerlei factoren een rol bij spelen.

Er is een belangrijk verschil tussen ‘vrijwillige’ concentratie en je ‘moeten’ concentreren. Vooral op school kan dit zichtbaar worden. Je kind kan soms moeite hebben om geconcentreerd te blijven in de klas, terwijl hij thuis uren achter elkaar bezig kan zijn met Lego. Verplichte concentratie houdt een kind vaak minder lang vol en het hangt bovendien sterk af van de leeftijd van het kind. Voor een 6-jarige is de richtlijn dat hij zich 10 minuten kan concentreren, voor een 10-jarige is dat 20 minuten en een 13-jarig kind (of ouder) kan zich inmiddels al 30 minuten achter elkaar concentreren op dezelfde taak.

Als je kind moe is of onder druk staat, als er in huis spanningen zijn of er een belangrijke sportwedstrijd aan komt, is het soms moeite hebben om zich te concentreren. Maar ook biologische factoren spelen mee: het ene kind kan zich nu eenmaal beter afsluiten voor allerlei prikkels dan het andere kind.

Zelfzorg

Het is goed om te weten waarom een kind heeft zich te concentreren. Soms is dat tijdelijk, bijvoorbeeld bij een verhuizing. Maar het kan ook zijn dat je kind meestal ‘s morgens of juist ‘s middags moeite heeft met de concentratie, of direct na een pauze waarin er lekker gespeeld kon worden. Oefenen met vasthouden van de concentratie kan zorgen voor een verbetering. Ook zijn er voedingssupplementen die een gunstige invloed kunnen hebben op druk gedrag en het concentratievermogen bevorderen.

Advies

Concentratie kun je bevorderen door te zorgen voor voldoende slaap, gezonde voeding en lichaamsbeweging. Voor een gezond en uitgerust kind is het makkelijker om zicht te concentreren.

Wanneer medische hulp zoeken?

In een enkel geval heeft een kind grote concentratieproblemen en kan er sprake zijn van een stoornis zoals ADHD.