Cholesterol

Feature

Het woord cholesterol heeft vaak een negatieve lading. Cholesterol is niet per se negatief. Cholesterol is een vetachtige stof die voor 70% door de lever wordt aangemaakt voor de opbouw van cellen en hormonen en het is nodig voor de spijsvertering.

Je hebt twee soorte cholesterol, het zogenaamde HDL (Hoge Dichtheid Lipoproteïne) en het LDL (Lage Dichtheid Lipoproteïne). Het LDL vervoert de cholesterol via het bloed naar de cellen die erom vragen. Het HDL zorgt ervoor dat het teveel aan cholesterol weer teruggevoerd wordt naar de lever. Het is belangrijk om het LDL en HDL in evenwicht te houden.

Bij een gezond persoon ligt de waarde van cholestrol in het bloed op 5. Dit kun je niet zelf testen, maar kan wanneer een arts het bloedonderzoek voor je aanvraagt.

Zelfzorg

Er zijn speciale voedingssupplementen die bijdragen tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. Daarnaast is het belangrijkste advies een gezonde leefstijl aan te nemen. Dus niet te roken, verzadigde vetten vermijden en juist wel veel bewegen en gezond en gevarieerd eten.

Advies

Met een gezonde leefstijl kunnen de meeste mensen een hoog cholesterol voorkomen. Niet roken, niet te veel drinken, wel veel bewegen, gezond en gevarieerd eten.

Wanneer medische hulp zoeken?

Voor mensen met een erfelijk - oftewel familiair- hoog cholesterol, helpt een gezonde leefstijl onvoldoende bij het verlagen van het cholesterol. Heb je familieleden met een te hoog cholesterol, dan is het verstandig om zelf ook eens bij je huisarts langs te gaan.